IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски банки са дали 55 млрд. долара за петролни и газови проекти през 2021 г.

През 2020 година водещите банки в Европа са отпуснали 106 млрд. долара за енергийни компании и развитие на изкопаемите горива

11:58 | 14.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейски банки продължават да отпускат милиарди за развитието на петрол и природен газ въпреки призивите срещу подобни действия на Международната агенция за енергетика (МАЕ) и други неправителствени и екологични организации, пише Ройтерс. Агенцията припомня, че през май 2021 година МАЕ посочи, че за да бъдат постигнати целите за декарбонизацията, финансовите институции трябва да спрат да инвестират в проекти за изкопаеми горива.

През 2021 година 25 от водещите европейски банки са отпуснали 55 млрд. долара за увеличаване на добивите на петрол и газ.

Данните показват рязко намаление спрямо 2020 година, когато инвестициите в подобни начинания са били в размер на 106 млрд. долара. През 2019 година европейските банки са отделили 83 млрд. долара на компании в петролния и газовия сектор, но през 2017 година и 2018 година инвестициите на тези банки в петролни или газови проекти са били по-ниски - по около 50 млрд. долара.

Проучването е на неправителствената организация ShareAction. То показва, че водещите банки в Европа - HSBC, Barclays и BNP Paribas, заявяват че имат планове за декарбонизация на своите портфолиа, но в същото време са най-големите доставчици на финансиране за проекти на изкопаеми горива.

Официално от HSBC коментират, че работят със свои клиенти, които се опитват да извършат енергийната трансформация. От банката посочват, че до дни ще публикуват научно базирани цели за декарбонизация, които ще спазват през следващите месеци. 

От Barclays допълват, че се съобразяват с Пражикото споразумение, подписано през 2015 година и имат за цел да намалят финансирането в проекти, емитиращи въглероден диоксид, с 15% до 2025 година.

На този етап от BNP не коментират публикацията на Ройтерс.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още