IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: САЩ водят пълномащабна психологическа война, която Русия губи

САЩ успяха не просто да обградят Русия откъм Европа, а с това изявление на Г-7 се въвлича целият свят в психологическия натиск срещу Москва, смята Георги Киряков

22:50 | 14.02.22 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

В момента се намираме в период на пълномащабна психологическа война. Това е война на пропагандни клишета за взимане на психологическо предимство, преди изобщо да се е случило каквото и да е събитие на терен, заяви политологът Георги Киряков в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

"В тази психологическа война САЩ имат огромно медийно предимство, защото обработват не просто общественото мнение на европейците и украинците, а обработват световното обществено мнение. Там са много по-силни и точно там е ключът към това накъде ще се развие ситуацията", смята Киряков.

Американските висши представители създават усещане, че войната е неизбежна, въпреки че също казват, че не се знае дали има издадена заповед за нападение, докато френският президент Макрон, британските и украинските представители казват, че тази война не е неизбежна, посочва експертът. 

"Русия губи и в двата случая - и ако нападне случайно Украйна, завладее някакви територии и смени управлението, САЩ ще кажат: "видяхте ли, ние бяхме прави", а ако не нападне ще кажат: "заради нашите усилия Русия се отказа от нападение", но тя сама се постави в тази ситуация", изтъква Киряков.

САЩ ще излязат победител в тази психологическа война, каквото и да се случи. Може би това не е добре преценено от Русия, добавя гостът.

"Русия има може би един единствен ясно изразен съюзник и това е Китай. На срещата в Пекин стана ясно, че Китай ще подкрепи Русия в нейните действия, независимо какви ще бъдат и какъв ще е резултатът от тях", посочва политологът.

По думите му САЩ успяха не просто да обградят Русия откъм Европа, а с това изявление на Г-7 се въвлича целият свят в психологическия натиск срещу Русия.

„Във всички случаи Русия ще бъде губещ“, подчертава Киряков. "САЩ, покрай тази криза, успяха да укрепят позициите си на Стария континент, да обединят Европа, а тя бе силно разделена по темата Русия", добавя той.

Украинците за пръв път започнаха да проявяват собствена инициатива. Започнаха да разбират, че когато става въпрос за конфликта НАТО - Русия, става дума за Украйна. Рискът бе, че Украйна ще бъде разменна монета в тези взаимоотношения и проблемът на Украйна бе, че нямаше думата в тази ситуация и дори и сега тя подхожда "много плахо", каза политологът.

„Съмнявам се, че Русия ще откликне на искането на Украйна за среща, защото тя не признава легитимността на управлението на страната, а освен това ѝ трябва замразен конфликт, какъвто е Донбас", категоричен бе Киряков.

Относно посещението на българската делегация в САЩ гостът каза, че това е редовно посещение, което цели "сверяване на часовниците" за политиките, които България смята да лансира по отношение на Балканите, Русия и Европа. "Обсъждат се много широки кръг от теми“, добавя гостът.

Управляващата четирипартийна коалиция ще стои стабилно на политическата сцена до тогава, докато има заплаха и възможност ГЕРБ да се върне като солиден политически субект във властта, смята политологът.

"Ако отпадне тази заплаха, тази коалиция няма да има дълъг живот", смята Киряков. "Тази година със сигурност няма вариант коалицията да се разпадне, освен ако не се случи много сериозен катаклизъм", допълва той.

За скандалите, свързани с газа, Киряков каза, че България е една от най-зависимите от руския газ държави.

„Това е достатъчно и интересите са огромни, за да виждаме битки под повърхността, каквито има сега. Едната хипотеза за промените е, че не се сменя механизма за газовите доставки, а се иска да се върне един стар механизъм за въвеждане на посредник, а другата е, че правителството иска самостоятелно да се споразумее с руския монополист "Газпром", посочва още политологът.

Целия разговор може да откриете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
не те знам къв си, нито ме интересува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Ха-а-а-а-а-а-а-а-а-а-ахахахахахахахахах - това беше велико, лелелелел, ГОЛЯМ СИ - от сърце се смях, имах нужда от това !!! Това е най-великият коментар който съм чел туканка от... абе нз - май от винаги. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Старец, точно ти си жертва на промиването на мозъци, за което говориш. Няма нормален човек, който е ходил в расийката и извън центъра на масква и питера и който са харесва това, няма нормален човек, който да харесва манталитета и музерията, която идва с руснаците. Дори собствените ти дъщери го знаят, дядка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
И що ве'шемет ще чакаме? Не може ли да им теглим еднамайна и на американците? Ако според теб съм русофоб, да не би да съм американофил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
abdul
преди 2 години
2024? чакаме да ни дойдат ф16ките и го почваме путина викаш, а? хахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 2 години
Как само скочихте да защитавате спонсора си. Така правят "хранените" хора, заслужихте си всяка копейка. До(включително) 2024 година пу'тинка ще паддне от власт. Руснаците а и бизнеса не могат да плащат лихви от по 15% годишно. Не може да получават $200 минималка, $230 средна пенсия, и $600 средна заплата. Успокоите се, империи са се раждали и умирали. Ред е и на руската такава да си отиде. Нищо страшно няма да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Киряков разбира се е прав, че се води безкомпромисна, тотална медийна война, която САЩ печели. Просто САЩ държи медиите и там дори няма пративник - почти никой отсам фронта не чува медийните реакции на руснаците. Това, което обаче показва ниското професионално ниво на лицето Киряков, въпреки усилията да надува бузи с неква компетентност е, че не прави разлика между медийна и психологическа война. Загубата на психологическата война от страна на Русия би следвало да бъде видна от загуба на контрол върху ситуацията и панически действия на ангажираните от нейна страна в събитията сили, органи и институции. Някой вижда ле загуба на контрол, липса на координация, паника и суматоха в Москва или изобщо на територията на Русия? Аз по-скоро бих го оприличил на "седят и гледат сеир"... Ако съдим по силно афганоподобния начин на изнасяне от Украйна на чужди дипломати, военни съветници и инструктори, авиокомпании и даже украинци от най-високите нива, противоречиви твърдения на западни чиновници от най-висок ранг, опашката пред Кремъл от притеснени такива, денонощната истерична канонада в медиите и още куп факти, по-скоро точно откъм страната на американците и техните съюзници има видими признаци на паника и загуба на психологически контрол... ;) Войната на плямпане няма нищо общо с целите, които гони Русия и затова мълчи, или по-скоро говори тихо с когото трябва и на други нива - резултатите ще имат съвсем ясни материални измерения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Лакеите на САЩ продължават да вярват, че Америка и реално сравнително малобройните и пудели са "целият свят". То се вижда кой печели психологическата война - дементното чучуло, целият му щаб от извратенци и неноpмалници и лакеите му - Рошавия и Палячoто вече изпаднаха в истерия... просто защото Русия не прави НИЩО. И само - както казва Вовата (от форумът) - пред Вова (от Кремъл) вече се изви опашка от политици, дори Палячoто моли за спешна среща. Остава и чучyлото да полази по червеното килимче, което за него няма да е трудно и без това се спъва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
dakl
преди 2 години
Спомнете си кога пилците се броят!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
"с това изявление на Г-7 се въвлича целият свят в психологическия натиск срещу Москва, смята Георги Киряков" - аз смятам, че лукавите телефонни измамници са направо майка Тереза спрямо тоя. От кога пуделите на САЩ станаха целият свят ?!?!?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още