IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийско-тихоокеанската стратегия на САЩ отразява геополитическото разместване

Вашингтон обещава да отдели повече ресурси, за да противодействат на опитите на Китай да създаде своя сфера на влияние в региона

21:50 | 14.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Снимка: Bloomberg L.P.

Сега, когато вниманието на целия свят е приковано към Украйна, едно събитие остана може би незабелязано: в петък - денят, в който се появи предупреждението, че Русия може да нападне Украйна "всеки момент" - САЩ публикуваха новата си Индийско-тихоокеанска стратегия. Това отразява ключовото значение на този регион, който все повече се утвърждава като икономическия двигател на планетата, но и като основна арена на геополитическото съперничество през 21-и век.

Украйна, "горещата точка" в момента, се намира на няколко хиляди километра, а напрежението между Запада и Русия е в своя апогей след края на Студената война. Това обаче не променя дългосрочните тенденции: според британския мозъчен тръст Център за икономически и бизнес изследвания Китай ще изпревари САЩ като най-голяма икономика в света до края на това десетилетие. „Поднебесната империя“ все по-решително разпростира своето влияние на цялата планета и оспорва доминиращата роля на Запада, предизвиквайки сериозни безпокойства и у свои съседи. САЩ от своя страна се опитват да използват тези тревоги, като изграждат съюзи с държави от района на Тихия и на Индийския океан, в опит да сдържат китайските амбиции. 

През 2011 г. администрацията на президента Барак Обама обяви, че САЩ пренасочва фокуса на стратегическото си внимание от Близкия изток към Азиатско-тихоокеанския регион - повратен момент във външната политика на световната суперсила. Това отчитане на променящите се геополитически реалности бе приветствано от традиционни американски съюзници в региона, сред които Япония и Южна Корея, и възприето като възможност от други държави, които имат териториални спорове с Китай или се притесняват от неговия бърз възход и все по-големи амбиции, като Индия и Виетнам.

Показателно е, че, на фона на дълбоката политическа поляризация в САЩ, Доналд Тръмп, наследникът на президентския пост в САЩ след Обама, продължи този курс и дори започна "търговска война" с Пекин, въпреки че скъса с редица други политики на своя предшественик демократ. След това Джо Байдън, който победи Тръмп на президентските избори през ноември 2020 г. с обещанието за коренна промяна, запази твърдата му линия към Китай.

"Нито един друг регион няма да има в бъдеще толкова ключово значение за САЩ", подчерта по време на обявяването на стратегията представител на администрацията на Байдън. Той добави, че "сигурността и просперитетът на Америка в значителна степен зависят от сигурността и просперитета на Индийско-тихоокеанския регион".

В стратегията САЩ обещават да отделят повече ресурси, за да противодействат на, според тях, опитите на Китайската народна република (КНР) да създаде своя сфера на влияние в региона и да стане най-влиятелната сила в света, "като комбинира своята икономическа, дипломатическа, военна и технологична мощ", посочва Ройтерс.

"От нашите колективни усилия през следващото десетилетие ще зависи дали КНР ще успее да промени (сегашните) правила и норми, които носят полза на Индийско-тихоокеанския регион и на (цялата планета)", се подчертава в документа.

САЩ обещават да подновят старите си съюзи и да укрепят своите нови партньорства в Индийския и Тихия океан, както и да инвестират в регионални организации. Стратегията изрично споменава важното значение на една "силна Индия" като партньор за една положителна регионална визия.

Последна актуализация: 15:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Е тя Африка цялата почти стана сфера на китайско влияние. Който раздава заемите, той поръчва музиката..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Малко ми е странно как Китай може да създаде там своя сфера на влияние, при положение,че е в недобри отношения с абсолютно всички страни от региона, с изключение на Северна Корея-като се започне от Австралия,мине се през Индонезия Виетнам и Филипините и се стигне до Япония и Южна Корея...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още