IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Популизмът може би губи влиянието си върху пазарите

Изглежда, че световната икономика се насочва към по-просперираща, мирна, егалитарна и сплотена среда през следващите десет години

16:43 | 14.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Популярен принцип на инвестиционната мъдрост е фокусирането върху дългосрочнния план. Това обикновено се прилага при количествените методи за инвестиране, като например разглеждането на историческите 10- и 20-годишни възвръщаемости на глобалните класове активи, а не на това как са се представили конкретни сектори или компании миналата година и какво предполагат анализаторите, че ще направят следващата година.

Нов доклад на Центъра за бъдещето на демокрацията към Кеймбриджкия университет предлага на инвеститорите рядък шанс да помислят за цялостната икономика през следващото десетилетие. Авторите са събрали голям набор от данни на световно ниво, които излагат някои нечесто чувани твърдения, като например, че вълната от популизъм, национализъм и неравенство бързо се оттегля в полза на по-проспериращ, мирен, егалитарен и сплотен свят през следващото десетилетие, пише за Bloomberg Аарън Браун, бивш управляващ директор и ръководител за изследванията на финансовите пазари в AQR Capital Management, автор на книгата „Хазартното лице на Уолстрийт”.

Не съм замечтан оптимист, който ребалансира цялото си портфолио в очакването на 10 години мир, любов и разбирателство, пише Браун. Но основен фокус през последните 10 години беше защитата срещу популизъм, война, депресия и национализъм, така че може би е време да разширя перспективата си. Не мисля, че авторите на доклада или някой друг разполагат с кристална топка. Но те ни представят правдоподобен сценарий, движен от данни. Знам, че постпандемичната икономика ще бъде много по-различна от 2019 г., така че е важно да мислим какво може да се случи.

През 2007-2009 г., когато финансовият свят се сриваше, изглеждаше, че правителствата придобиват огромни нови правомощия. Централните банки измислиха ад хок обосновки за безпрецедентното раздуване на балансите си и избираха победители и губещи без ясна правна власт. Правителствата пренебрегнаха бюджетните ограничения и си издействаха извънредни правомощия, близки до военновременните. Съдилищата предимно отстъпиха пред промените. По това време популистки надигания като движенията „Чаено парти“ и „Окупирай Уолстрийт“ изглеждаха като странична демонстрация спрямо кризисното управлението от властите.

Ключовите популистки идеи са, че светът е разделен на обикновени хора и корумпиран елит („дълбоката държава“ за десните, „стожерите на бялото превъзходство“ за левите), че волята на хората е по-важна от установените норми и върховенството на закона и че народната воля се разкрива от протести и улични битки, а не от избори. Популистите обвиняват тайни специални интереси за блокирането на естествения прогрес и смятат, че важна информация е умишлено укривана от хората.

Поглеждайки назад, популизмът, а не действията на правителството, беше важната история. В целия свят национализмът се надигна и глобализмът навлезе в отбранително отстъпление. Хората спряха да цитират Сун Дзъ („Върховното изкуство на войната е да покориш враг,а без да се биеш“), защото Карл фон Клаузевиц („Войната е продължение на политиката с други средства“) изглеждаше по-актуален. Големите политически промени на времето – гей браковете, #MeToo, „Животът на черните е важен”, свиването на полицейските бюджети – избухнаха отдолу, изненадвайки политическата върхушка. Програмите на републиканската и демократическата партия рязко противоречаха на минали политически позиции и дълго публикувани мнения на техните партийни експерти. Подобни неща се случваха в демокрациите по целия свят.

Последна актуализация: 09:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
scott
преди 2 години
ше пукесам от смех!Кембриджът, да изследваш обкръжението на кралицата и да стигнеш до изводи за мир, елит и просперитет.....не е ного мъдри. се едно казваш: светъ се насочва към използване само на ваксините на пфайзер. А всъщност, светът да се насочва към неизползването на вакцини.Кризата 2008 създаде СЪВЪРШЕНИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ ХИЩНИК! ФЕД принуди пазарните играчи да станат инвеститори и предприемачи чрез количествените. 80% загубиха всичко - веднага, пазара им засмука активите, 19% въртът некви пари и плащат луди данъци върху тех, че и са на луди карлинки от стрес и напрежение и 1% витриннобогати, дето дефилират секи ден из медиите за реклама на политиката та ФЕД. 80% сега, днес, като им кажат: плащай си заемите само отговарят "аз добър индианец" и край. нито може пари да ти върти, нито да изкара полза. Кембриджът натрупал данна от другите 20% и заключил: ше си харчим парите и живеем живота, светлото бъдеще е тук. Обаче, кембридж, първата задача на бледоликите е да си нацапат ръцете с кръв и да убият "добрите индианци". Ако не - седящия бик ше ги скалпира и скопи. Пътя на воина окончателно победи пътя на търговеца тези дни.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
приспивна песен за деца с изостанало умствено развитие ... "по-проспериращ, мирен, егалитарен и сплотен свят през следващото десетилетие..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още