IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон и Путин се разбраха да положат повече усилия за постигане на примирие в Донбас

В понеделник външните министри на Франция и Русия също ще разговарят по телефона

18:20 | 20.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Френският държавен глава Еманюел Макрон и президентът на Русия Владимир Путин се договориха в неделя да положат всички усилия за бързо постигане на примирие в Източна Украйна, съобщи Ройтерс, цитирайки Елисейския дворец. 

След над 100-минутен телефонен разговор двамата лидери се разбраха също, че е „необходимо да бъде предпочетено дипломатическо решение на сегашната криза и да бъде направено всичко, за да се стигне до него“, добавят от офиса на Макрон. От там уточняват, че „в близките дни“ френският външен министър Жан-Ив льо Дриан ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров.

Според Ройтерс е договорено Лавров и Льо Дриан да разговарят в понеделник по телефона.

Путин и Макрон се договориха за "интензивна работа, която да осигури възможност за среща на Тристранната контактна група в близките часове с цел да се получи от всички участващи страни ангажимент за спиране на огъня по допирната линия" между силите. Групата обединява Украйна, Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в рамките на Минските споразумения от 2015 г. за уреждане на конфликта между Киев и проруските сепаратисти.

Двамата президенти се разбраха освен това да продължат усилията за организиране на "среща на най-високо равнище с оглед да се дефинира нов ред за мир и сигурност в Европа".

След разговора с Макрон украинският президент Зеленски призова за незабавно прекратяване на огъня в Източна Украйна, докато според Кремъл руският президент Путин е настоял НАТО и САЩ да вземат сериозно изискванията на Москва относно сигурността.

Френският президент е изразил готовност за нова среща с Путин в Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
dr.5rov
преди 2 години
След като Шолц и Макрон се противопоставиха на гамбита, разиграван от US/UK, вероятно ще последва някоя подходяща провокация, която да направи невъзможно всякакво уреждане на спора в рамките на Европа. И след като става въпрос и за това: "Двамата президенти се разбраха освен това да продължат усилията за организиране на среща на най-високо равнище с оглед да се дефинира нов ред за мир и сигурност в Европа", то провокация почти сигурно ще има. Та нали цялата игра е за това да няма такъв нов ред. Сегашният напълно устройва US/UK. Не знам какво са си говорили Шолц и Макрон с Путин, но позицията им на противопоставяне се втвърди. Търсят някакво алтернативно решение. Твърде слаби са обаче за да успеят, а и много закъсняха. Мозъците на хората и от двете страни вече са промити и настроени на подходящата вълна и ходът на събитията едва ли ще се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още