IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крим - полуостровът, който трови отношенията между Русия и Украйна

Една възможна цел на евентуално руско нахлуване в Украйна би била да се поеме контрола над Южна Украйна и водоизточника на Крим

12:00 | 20.02.22 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пристанището на Севастопол в Крим. <em>Снимка: Misha Friedman/Bloomberg</em></p>

Пристанището на Севастопол в Крим. Снимка: Misha Friedman/Bloomberg

Русия започна сплашването на Украйна не с продължаващото струпване на войски от няколко месеца насам, а преди осем години, с нахлуването и анексирането на Крим.

Полуостровът остава неразрешима точка на антагонизъм между Русия, Украйна и Запада, пише Politico.eu.

Украинският президент Владимир Зеленски изясни това по-рано тази седмица в обръщение към нацията. „И Донбас, и Крим ще се върнат към Украйна. Изключително чрез дипломация. Ние не посягаме на това, което не е наше, но няма да се откажем от земята си“, коментира той.

Руският президент Владимир Путин не показва никакви признаци да се откаже от твърдението си, че Крим принадлежи на Русия. Той предупреждава, че допускането на Украйна да се присъедини към НАТО може да привлече Запада във война с Русия за полуострова.

„Европейските страни, включително Франция, вярват, че Крим е част от Украйна, но ние смятаме, че е част от Руската федерация. И какво ще стане, ако се направят опити тази ситуация да се промени с военни средства?”, попита той след срещата миналата седмица с френския президент Еманюел Макрон. „Имайте предвид, че доктрините на Украйна обявяват Русия за противник и заявяват възможността да си върне Крим, дори и с военна сила“, допълни той тогава.

Дори повдигането на Крим като проблем противоречи на политиката на Кремъл, който настоява, че статутът на Крим като част от Русия е уреден. Руските власти подчертават, че преобладаващото мнозинство от хората на полуострова са руснаци.

ЕС и САЩ наложиха санкции на Русия заради анексията и имаше до голяма степен беззъби резолюции от ООН и Съвета на Европа, но до неотдавнашното противопоставяне с Русия въпросът се изплъзва от международния дневен ред.

Киев обаче не забравя. Миналата година Украйна засили вътрешните и международните опити да върне темата на преден план, което допринесе за влошаването на отношенията с Русия.

Украйна прие Държавна стратегия за деокупация и реинтеграция на временно окупираната територия на Крим през март 2021 г. Тя изброява правни и административни мерки за проследяване на нарушенията на правата на човека в Крим и наказателно преследване на извършителите, насърчаване на международни санкции, преследване на Русия в международни съдилища, насърчаване на икономиката на Украйна да осигури привлекателна алтернатива на руското управление и да облекчи административните въпроси за жителите на поуострова.

Освен санкциите, стратегията обаче не посочва как да върне Крим на Украйна, нито военното решение, което Путин спомена.

„Стратегията предвижда, че Украйна разглежда политически и дипломатически средства за деокупация и реинтеграция на Крим“, казва Антон Кориневич, постоянен представител на президента на Украйна за Автономна република Крим. "Сега никой не мисли за нещо друго", допълва той.

Вместо това Украйна наблегна на репресиите и русификацията на полуострова, за да настоява за непризнаване въз основа на нарушаване на международното право от страна на Русия.

Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
Пак имам редакционен пропуск - синът на Байдън имаше тежка корупционна сделка (с гориво разбира се) в Украйна, не самият Байдън, заради което му се клатеха краката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
Уточнявам - пак пропускам нещо - всъщност синът та Боайдън беше направил тежка корупционна сделка с гориво (разбира се) в Украйна, не самият Байдън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
Абсолютно съм съгласна с тебе. Не съм винаги точна в изказа, защото понякога вземам ч(аст от накой мой текст. Помним и фразата на Виктория Нюланд "*** the EU". помним и как се клатеха краката на Байдън преди точно избора му заради корупцията от сделките му в Украйна. И въобще, както казвата, вся остальная.....Това, на което не мога да спра лековерно да се удивлявам, е, че въпреки повишаващото се умствено ниво на хората (а така ли е?) има наивници да се връзват на евтините манипулации на отвъдокеанските агресори (меко казано).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
грешиш, Байдън не очаква, а иска да го предизвика. Причината е, че Обама, Байдън, Виктория Нюланд, ЦРУ и вся остальная ...предизвикаха преврат в Украйна 2014. После Байдън нареди сина си да работи за украинска бандитска компания и да получава милиони в замяна на помощи за Украйна.За да не се разплете чорапа сега иска да предизвика тази война. в нея САЩ ще се бият до последни украинец, дистанционно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
виж му ника ... не се хаби ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
Не виждам нормален човек да очаква нападение на Русия над Украйна (освен Байдън, но той е друга категория).Хайде да си говорим едно към едно. Хохлите са бита карта, а онези отвъд океана ги завличат надолу още повече.Русия освен подводници има и подстепници! Шубето е голям страх. Няма как да се *** с гигант и по някое време да не изтрезнееш и те обхване страх. Че Украйна като държава никога е нямало, ако не се смятат 3 години след Октомврийската революция е ясно на всички, но не е ясно докога руснаците ще са толерантни с тях.Толкова са прозрачни агресивните НАТО и САЩ, а пък ВЪОБЩЕ НЕ СА В ИЗГОДНА позиция. Ото фон Бисмарк е казал: "Сключвайте договори с когото искате, разгръщайте каквито желаете войни, но никога не закачайте руснаците.Знам 1000 начина как да изкарам руската мечка от бърлогата, но не знам нито един как да я върна обратно ".НЕ ДРЪНКАЙТЕ оръжие. ОПАСНО за човечеството е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
Постла си ,сега ще ще си до застеле с Донецк и Луганск ,и после и върху останалата част на Украйна ще си опъне постелките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 8
redcretin
преди 2 години
Рашастан си постла със заграбването на Крим - сега да се сърди на себе си. Преди тези събития Украйна не беше настроена враждебно, нормално е нашественика да се отблъсква. Рашката империя в миналото и сталинската хумореска после имат опит в унищожаване и принудително заселване на народи, жалкото е че трябва да гледаме такива примитивни хорица и в 21 век. Но скоро ще потънат в Сибир и светът ще си отдъхне от простотиите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
serafima
преди 2 години
Що се отнася до "анексията" на Крим, нека си припомним - преди 42 години турците завзеха един ден произволно част от Кипър и още е Северен Кипър, призната само от Турция комай. Събитията с Косовo знаетe как се случиха. ХАЙДЕ да оправим първо двата случая и тогава ще мислим за Крим, който от векове си е руски и най-върлите врагове на Русия не отричат, че изборите минаха мирно и честно. С война да се отдели Косово от Сърбия може, но Крим с референдум да се присъедини към Русия не може! Двуличие и двоен стандарт в чиста форма!Крим никога не е принадлежал на Украйна. Ако ФАЩ не си бяха въобразили , че могат да направят в Крим военноморска база и да изтласкат Русия оттам, можеше формално Крим да остане и в пределите на Украйна. Да, ама не.САЩ и ЕС може и да искат да спасят жителите на Крим, но кримляните са щастливи там, където са в момента, коментира "Форбс". Години след анексирането на Крим допитването показва, че местните жители - независимо дали са украинци, руснаци или татари - са единодушни, че животът в Русия е по-добър, отколкото в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Oбичам България
преди 2 години
Анексирането на Крим наруши междунаридноро право, но къде бяха западните моралисти, когато се случиха нещата с Абхазия и Осетия. Къде бяха, когато Китай анексира Тибет? Докато имаха изгода и американците си затваряха очите за геноцида в Тибет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още