IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците са разделени относно вижданията им за атаката срещу Украйна

Докато някои остро критикуват действията на Кремъл, други определят украинците като „терористи“

22:25 | 25.02.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Шок, ужас и недоумение - три думи, които биха могли да опишат настроението на мнозина в руската столица Москва и в град Ростов. Въпреки това сред жителите има разделение относно това дали действията на президента Владимир Путин трябва да бъдат осъдени или аплодирани, откриват руски репортери на BBC.

Когато двама млади, добре облечени мъже спират да разговарят с представител на британската медия, единият от тях изглежда доста спокоен относно инвазията в Украйна.

„Да, чухме нещо, но не знаем какво точно се случва“, признава той.

Мъжът е прекъснат от своя приятел. „Шокирани сме“, казва той, добавяйки: "Никога не сме виждали война през живота си, а ето, че сега така вече е факт“.

Друг мъж, който е спрян на улицата в Москва, споделя, че не е ясно какво точно става и че всичко изглежда „много страшно“. 

„Но освен страх има чувство на ужас и чувство на срам от това, което правят нашите власти. В моя приятелски кръг това е много често срещано чувство“, изтъква мъжът. „Никога не съм гласувал за тези, които са на власт сега и направих каквото можах - това, което човек в Русия в момента може да направи, за да повлияе на политическия живот – отидох на протести. Но не мисля, че сега ще има такива. Всички са твърде уплашени", добавя той.

BBC се допитва и до случайна жена, която споделя, че не е сигурна какво да мисли за новините, въпреки че като цяло е против войната. "Това са политиците, които се опитват да уредят нещата между себе си и обикновените хора, които страдат. Това няма да доведе до нищо хубаво за семейството ми", изтъква тя.

Някои от противниците на руската инвазия се събраха на площад „Пушкин“ в центъра на Москва, за да протестират.  Анастасия Голубева от BBC смята, че първоначално са се събрали повече от 200 души преди полицията да разпръсне тълпата.

Всеки, който започне да крещи "Не на войната!" бива задържан.

Един млад мъж споделя пред BBC: „Плача цял ден. Хората в Украйна умират. Децата умират. Мъжете, които се бият, умират. И тогава какво? Ние, младите руснаци, на 19-20 години, също ли ще бъдем изпратени да се бием?".

Встрани от протеста, мъж, облечен в тъмносиньо палто, посочва, че подкрепя и Украйна, и Русия, но не подкрепя руския президент Путин. Подобно смело публично изявление рядко се чува в Русия в наши дни.

„Това се прави, за да се задоволят геополитическите амбиции на нашия лидер“, казва той.

Но трима по-възрастни хора - двама мъже на средна възраст и една възрастна жена - подкрепят инвазията.

Мъж с бейзболна шапка говори за „защита на руснаците“ в Украйна. Той обвинява самите украинци и казва, че "те сами са си виновни, че са се озовали в тази ситуация".

„Те винаги са били проблематични през цялата им история“, изтъква мъжът.

Друга жена посочва, че в Украйна живеят руснаци, а „украинците са предимно терористи“. Тя споделя, че получава информация за случващото се от държавната руска телевизия и чрез YouTube.

„Това е заявка за мир“, казва друг възрастен мъж. „След това всичко ще бъде наред“, добавя той.

В Ростов, град в близост до Азовско море, където местните власти приемат евакуирани от контролираните от сепаратистите райони в Украйна бежанци, настроенията са още по-мрачни.

Жена споделя пред BBC, че не знае какво да мисли за събитията в съседната страна.

"Притеснени сме за случващото се, защото е толкова близо до нас. Но също така не сме напълно сигурни какво се е случило“, изтъква тя, добавяйки: "Ние наистина не вярваме на новините, които вървят по телевизията".

Друга жена посоча, че ситуацията я кара да се тревожи за децата си.

Възрастен мъж не може да скрие тъгата си.

„Някога спечелихме огромна война, а сега сме във война помежду си…“, споделя с мрачно изражение той.

Млада жена изтъква, че действията на руските сили изглеждат „справедливи“. "Това, което ни бе отнето, сега ни се връща", посочва тя.

Друга жена споделя, че инвазията е била необходима. Ще се справим. Имаме голяма страна, богата на ресурси. Никой не може да ни постави на колене със санкции“, изтъква тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Надявам се да стиска до последно като един верен путлерофил :)ЕС няма проблем да вкара газ от другаде, дори като чета вицовете на Медведко за 2000 евра - излиза в пъти по-евтино втечнена газ с кораби :) Но по-хубавата новина е че до 2-3 години потреблението в големите наистина си спада в посока зелените източници така или иначе, процесът е прекалено напреднал вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Ами може да е продал бързо акциите на газпром.... като гледам 35% надолу. Няма страшно Путин ще седне да преговаря. Надявам се ЕС да започне бързо да диверсифицира газ от Русия и до 2 години потреблението от там да падне под 10% за да може най-сетне истинския фашист Путин да си седне на дупето. Аз затова купих "газови" акции но на страни от свободния свят. На места където можеш да се изкажеш против управлението на страната си и да не влезнеш в затвора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Импе, фалираш вече хахаха, и да риташ и да не риташ - приключи курса, рашка под-лого :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
terziеv
преди 2 години
Виждам разделението на снимката. От едната страна са 9 души с плакати на английски език / от другата няма и 140 млн. души. Обществото им се разпада до две седмици и фалират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
В Русия не си бил ,категорично, а за щатите ,нещо си чул, друго по филм си видя и си си го поукрасил ,точно като американската мечта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Момче, бил съм и в щатите и в расийка, разликата е от земята до небето и като инфраструктура и като доходи и като манталитет. Не се излагай да дрънкаш глупости, че ставаш за смях вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Видяхме я подкрепата за Пyттю снощи по руските площади, само дето милицията бързо арестува няколко хиляди подкрепящи, тъй де, да не дойде в повече подкрепата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
ВВС да вземат да питат собствените си граждани: какво мислят за рошавото недоразумение. Да се разходят и до САЩ, да питат какво мислят нормалните американци за чучyлото. Защото тия двамата и трюдо ОБЩО имат по малка процентна подкрепа от Путин в Русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Нещо си в грешка, тpoл. Само виж как живеят държавите, които са от кръга на САЩ и как живеят тези от кръга на расийка! Тя самата расийка е мизерна, камо ли тия около нея. Така е, лъжите свършват където започват фактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Up sofix up2000
преди 2 години
за 30 години щатите посях омраза по целия свят.....тровиха, взривяваха, манипулираха, внасяха и тероризъм в бившия соц лагер и сега се жъне. Може и да е много по-лошо, но дано Путин не се уплаши и да действа бързо и в мащаби. Денацификацията за мен е кауза и се надявам да се приключи с частните банди в Украйна, че те убиха дори наш премиер преди години, бяха заловени и пуснати нека да не се правим на улави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още