IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домбровскис: Путин може да удари НАТО в Прибалтика, ако победи в Украйна

Заместник-председателят на ЕК предупреждава да не се търси помирение заради ядрените заплахи от страна на руския президент

11:17 | 08.03.22 г. 32
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Има вероятност руският президент Владимир Путин да засили военните си амбиции и да предизвика НАТО в прибалтийските държави – Литва, Латвия и Естония, ако не бъде спрян в Украйна, предупреди заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Добровскис в интервю за изданието Politico.

Еврокомисарят по търговията, който е израснал в Съветския съюз и черпи от опита си като бивш министър-председател на Латвия, заяви, че Европейският съюз трябва да възприеме руската заплаха сериозно след години на двусмислено отношение от Брюксел към Москва.

„Ако не подкрепим Украйна, това няма да свърши в Украйна. Очевидно Путин сега е в някакво настроение за агресивна война и, за съжаление, има вероятност тази агресия да продължи в други страни“, каза той.

На въпрос дали е особено разтревожен за Молдова, той посочи прибалтийските страни като свое опасение. „Ако разгледате ескалиращата агресивна реторика на Русия и дори изявленията, с които Русия твърди, че подкрепя интересите на Беларус да има достъп до Балтийско море, както и антиприбалтийската реторика – е, ами в Украйна всичко започна с нарастваща антиукраинска реторика“.

Прогнозата, че прибалтийските държави може да са следващите под прицела на Путин след инвазията срещу Украйна отразява нивото на тревога в някои части на Европейската комисия около следващите ходове на Путин. Домбровскис от дълго време предупреждава за заплахата, идваща от руския президент.

Макар да приема, че ядрената заплаха от Русия е сериозна, Домбровскис предупреждава да не се търси помирение с руския лидер.

„Въпросът е: до каква степен се поддаваме на това изнудване, тъй като то с времето може да бъде използвано срещу всичко? Путин ще продължи агресивните си войни, той винаги ще използва това изнудване“, казва той. „Това са уроци, които би трябвало да са научени по-рано. Помирението с агресора не работи, но агресорът трябва да бъде спрян по всякакъв начин“.

Домбровскис е скептичен и към дипломатическите инициативи на Путин. „Въпросът е дали те носят осезаеми резултати от гледна точка на спирането на войната или поне осигуряват прекратяване на огъня или хуманитарни коридори. В момента нищо от това не се материализира“.

Френският президент Еманюел Макрон играе водеща роля в контакта между Европа и Путин досега, а руският президент разговаря и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и германския канцлер Олаф Шолц през последните дни.

Бившият латвийски премиер подчертава, че срещу Русия може да бъдат наложени нови санкции до няколко дни.

„Нищо не трябва да остава извън масата“, включително в енергийния сектор, казва той. „Трябва да направим повече, тъй като тази агресия, за съжаление, не спира, затова трябва да намерим начин – в известен смисъл – да спрем способността на Путин да финансира тази война“.

Макар че Домбровскис заема твърда позиция, далеч не е ясно дали Европа ще успее да нанесе тежки удари на руския енергиен сектор, тъй като Германия е твърдо настроена срещу подобни мерки.

Обсъжданите мерки са в областта на криптоактивите, разширяване на списъка с банки, отрязани от системата за финансови съобщения SWIFT, и премахването на статута на Русия като най-облагодетелствана страна в Световната търговска организация.

Домбровскис иска още да се разшири договорената вече забрана върху вноса от Беларус и към Русия, за да се избегне задна вратичка за заобикаляне на ембаргото.

По повод възможността руският петрол и газ да бъдат цел, Домбровскис заяви, че Европейската комисия продължава да прави оценка на това, но подчерта, че „нищо не трябва да остава извън масата“. На фона на поскъпването на петрола след спекулации, че САЩ може да забранят руския петрол, Комисията заяви, че „действията относно петрола може да са донякъде по-малко разрушителни (за ЕС), отколкото тези за газа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
Знам ти прогнозата преди да я напишеш. Още преди седмица ти казах, че имаше шанс за успех, ако беше успял бързо. Вече няма. И цяла Украйна да завладее, колото по дълго и по брутално, по твои думи я държи, толкова повече неприятности ще има вътре в Русия без даже да смятаме, че при такова развитие икономическия натиск от вън само ще се засилва. А при тези санкции няма как да задържи икономическия потенциал на Русия. Не и за повече от година и то като максимум. Са не говорим, ако още се засилят. И ти го знаеш много добре.И да, в момента влагам малко повече емоции от обикновено, но не ми приписвай патос.Няма как да не съм емоционален, аз не съм страничен наблюдател като теб. Аз съм пряко засегнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
И последно, нещо като прогноза: Русия, ако повече ти харесва - Путин, воюва срещу САЩ и техния хегемонизъм. Украйна е моментното бойно поле, но месец преди войната Путин постави едни условия на САЩ и тяхното НАТО, които в момента публиката забрави, но в САЩ не са и знаят какво предстои след Украйна. Ако Путин загуби в Украйна, това ще е краят и за Русия в този й вид - ще бъде разрушена по всички направления. Ако спечели и съхрани военния си потенциал и икономическа жизнеспособност, ще почука на вратата на НАТО и ще върне разговора към неговото същество. (Като казвам "жизнеспособност", нямам предвид тьотките, които се изтрепаха в Икеа и глъмовете, заглавени в айфоните си, а държавата с нейните ресурси и физическа функционалност) За целта ще задържи Украйна достатъчно, ако трябва брутално, за период от време, за да постигне целите си нататък - да сложи САЩ пред избор: да се изтеглят от източна Европа, да воюват за нея с конвенционални средства, или да тръгнат към ядрено взаимно унищожение. И в трите случая САЩ няма да бъдат вече това, което са сега. Първите, които ще им го кажат ще са Китай. Това са му плановете на Путин. Ти казваш, че няма да успее, аз казвам - ще видим... ;) Така или иначе, до края на тази година е твърде вероятно светът доста да се е променил - ще видим как. Емоционалните и патетични врякания са за популацията. Ти ментално там ли си? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
Не е неизбежна, и САЩ не я искат. Цялата тая лъжа рухва пред очите ти в момента. И това го казвам със цялото разбиране за глупостите, които САЩ са вършели и вършат, както и с разбирането, че те си имат свои интересни, които не винаги съвпадат с европейските. Но ако САЩ искаха война, защо не я започват сега. Къкъв по удобен момент от сега? Защо НАТО категорично и единодушно отказва да воюва, дори и в този момент при очевидните слабости на руснаците в Украйна, когато армията им в дезориентирана, демотивирана и с нисък боен дух? Защо САЩ, дори и при пряката ядрена заплаха от страна на джуджето, не отговарят с никакъв ход на военна ескалация? Защо някой да напада Русия, когато може просто да търгува с нея и всеки да прави пари? Стига Русия да спазва елементарни правила. Не виждаш ли как цялата тая руска кула от лъжи, за агресивния уж към Русия запад, просто се срути!Не въждаш ли как се срутва цялата им пропаганда. Никой никъде в Украйна не ги посреща като освободители. Във всеки окупиран градец или село ги псуват и демонстрират срещу тях!Та собствените му пропагандисти вече се оплитат в собствените си лъжи, вчера си причих да гледам около час от някаква дискусия по РТР Планета.. то тотален шизофринизъм е вече там! Въобще нацизъм от най чист вид!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Изгледай и видеото на Тъкър Карлсън по-долу. Не е фен на Путин, не е и некъв пропагандист. Може и лекцията на проф. Джон Меършаймър да изгледаш тук по-долу - от преди 6 години е и е доста пророческа... Това са сериозни хора, не са преписвачи и юристки . . . ;) . . . https://m.youtube.com/watch?v=JrMiSQAGOS4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Голямата война е неизбежна не, защото Путин я иска, а защото САЩ я искат. И на Хитлер доста са му помогнали, както и на Япония, за да я започнат. Просто има една икономика, която най-добре се храни от войните. Не ми се пише пак - писах вчера в една тема назад: . . . https://***.investor.bg/sviat/527/a/nova-era-za-evropeiskata-politika-i-ikonomika-347366/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
georgi_shum
преди 2 години
Казах ти го още първите дни, и цяла Украйна на завземе Путин, няма как да спечели тая война. Няма как и да я задържи. Или ще се прибере в дупката си, и ще чака възмездието от народа си, или ще подпали огромна война, която така или иначе ще загуби, с цената на унищожението на Европа и най вече Русия.Сляп ли си, че не виждаш, че поведението му абсолютно копира това на Хитлер от периода 1935-38? Ако сега отстъпим, ако сега му простим и се върнем малко или много към business as usual, доколкото това е възможно, 100 % след нялколко години ни чака нова световна война?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Гоше, прочетох те, преди да те забършат. Ще те питам: и какво, ако не е за 2 дни, а за 2 месеца? Така или иначе Украйна е ясна. А после?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
https://m.youtube.com/watch?v=1PC7DzTRS7A
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''...И за газа алтернатива ще има...'''България вече ИМА алтернатива на руския газ- '...Черно море крие метан, равен на над 400 години БВП на БългарияАвтор: *** 20.11.2019 13:20:41 Според нови изследвания, сме много по-близо до експлоатацията на неконвенционални източници на енергоносители от морето, отколкото досега. Експедиция в Черно море с първото мащабно и детайлно изследване на газовите хидрати в изключителната икономическа зона на България показват предварителните резултати, надхвърлящи очакванията, коментира пред "168 часа" доц. д-р Атанас Василев от Института по океанология, участващ в експедицията...''https://***/entertainment/cherno-more-krie-metan-raven-na-nad-400-godini-bvp-na-balgariya.html Всеки, който е посещавал Варна, независимо от сезона, през 2018- 2019г., е виждал един бял кораб в ИИЗ на Р.България- корабът се виждаше с невъоръжено око, защото си стоеше на едно място. Та- изследванията, за които пише в статията, се осъществяваха чрез него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
С всеки изминал ден клупа около врата на дребния ботоксен плъx се стяга. След тотални отказ на износ за Мордор на всякакви материали и части, и ческоро гражданските няма да могат да летят, е само началото. Сега първо мордорския петрол ще бъде баннат, 8% от световния добив не са непреодолимо препятствие, а и Китай винаги ще си купи петрол на 20 долара барела, що не. И за газа алтернатива ще има, няма да е толкова бързо, но ще стане. А за Путтю алтернативите ще са въже, куршум или скок от покрив. Докара собствения си народ до феодализъм и пълна мизерия, неговите ще си му ритнат столчето и ще си го повесить.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още