IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell и BP спират да купуват руски петрол и газ

Shell се извини, че е купила товар с руски нефт през миналата седмица и обеща да коригира веригите си на доставки

15:04 | 08.03.22 г. 9
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Петролните компании Shell Plc и BP Plc обявиха, че няма да правят нови покупки на руски петрол и газ, но няма да могат незабавно да прекратят отношенията си със страната поради дългосрочни договори и вероятните затруднения с намирането на алтернативни доставки, предаде Bloomberg.

Освен това Shell се извини за закупуването на руски суров петрол миналата седмица. Компанията увери, че се оттегля напълно от всякакво участие в проекти за руски въглеводороди заради войната в Украйна.

"Ние сме напълно наясно, че решението ни миналата седмица да закупим товар от руски суров петрол... не беше правилно и съжаляваме", казва главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Бюрден, цитиран от Ройтерс.

Компанията е закупила товар от руски суров петрол от швейцарския търговец Trafigura при рекордно ниска цена, съобщават търговци.

От BP са по-малко категорични от Shell в намерението си да прекратят доставките от Русия и предупредиха, че може да се наложи да се откажат от обещанието си, ако сигурността на енергийните доставки бъде застрашена.

Компанията "ще продължи да изпълнява съществуващите договорни задължения при спазване на изискванията за санкции, сигурност и доставка и когато е безопасно да го направи", поясни говорител на компанията.

Той също така заяви, че BP няма да наема руски кораби или такива, плаващи под руски флаг, "където е възможно". Компанията обаче може да влезе в нови бизнес отношения с Русия, ако това е "от съществено значение за гарантиране на сигурността на доставките".

Миналата седмица Shell заяви, че прекратява всички свои руски операции, включително проекта "Сахалин 2", в който притежава 27,5% дял и който е 50% собственост и се управлява от руската газова група "Газпром", както и дела си от почти 20 на сто в руския петролен гигант "Роснефт".

Shell обаче беше една от малкото западни компании, които продължиха да купуват суров петрол от Русия, след като конфликтът в Украйна ескалира.

Британското дружество казва, че ще промени веригата си на доставки на суров петрол, за да премахне обемите от засегнатата от санкциите Русия "възможно най-бързо". Компанията ще затвори бензиностанциите си и операциите с авиационни горива и смазочни материали в Русия.

Компанията заяви, че промяната на веригата на доставки може да отнеме седмици, като предупреждава, че това ще доведе до намалена производителност в някои от нейните рафинерии.

Компанията също така планира да прекрати участието си в газопровода "Северен поток 2", свързващ Русия с Германия, за който помогна да се финансира като част от консорциум.

САЩ са готови да предприемат забрана за внос на руски петрол без участието на съюзниците им от Европа в светлината на инвазията на Русия в Украйна.

Цените на петрола скочиха до най-високите си нива от 2008 г., тъй като споразумението с Иран за ядрената му програма се бави и заради санкциите страната не може да пусне петрол на международните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
Ето ви и белия кораб, за който писах, че се виждаше и от Св.Константин и Елена, и от Варна, през 2018-2019г. https://....168chasa.bg/article/4256639
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
В изключителната икономическа зона на България в Черно море се намира едно от най-големите и перспективни за добив на метан находище на газови хидрати в Европа. Това съобщи за БТА доц. Атанас Василев от Института по океанология "Проф. Фритьоф Нансен" във Варна. Той е ръководител на екипа, работещ по проект ГЕОХидрат за изследване на геотермичната еволюция на газово-хидратни находища в Дунавската палеоделта. Проектът е на стойност 60 000 лева и е финансиран от Фонд "Научни изследвания". Ученият обясни, че метанът от тези хидрати може да бъде използван като енергиен източник, а количеството му в нашата икономическа зона може да бъде изчислено. Според специалиста, то може да обезпечи енергийно България за дълго време и тя да стане напълно независима от внос на природен газ...Добивът на метан от газови хидрати не противоречи на т. нар. "зелена сделка", категоричен е ученият. Той разказа, че една от технологиите за разработване на такива находища включва заместване на метана в хидратите с въглероден диоксид, който също образува хидрати. По този начин "се погребва" основният парников газ, а метанът се освобождава и може да се използва. Тази технология е супер "зелена" и добитото гориво също, защото според моделни изследвания, обемът на погребания въглероден диоксид е с 40-50 процента повече от отделения при изгарянето на добития метан, смята Василев. Според него, това ще е единственият енергиен източник с отрицателен въглероден отпечатък. Внеряването на подобна технология за добив на метан от газови хидрати е най-ефикасният, бърз и икономически изгоден начин за преодоляване на една от най-значимите заплахи за човечеството - глобалното затопляне....Няма опасност от екологични проблеми в Черно море при добив от газовите хидрати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Ето поредната опорка :) Сигурно Русия и САЩ и една камара други държави си тровят природата ?!?!?! Напротив ! Плащат на такива отр епки като вас да пишат глупости и неверни неща за да поддържат нашата зависимост от тях. Елементарни сте :) Радвам се,че има слънчева енергия за която нищо не може да напишете , но пък въведохте данък слънце и задължения към обществото :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Виж как получи цели 3 минуса :) Ето това са предателите ! Тук не става въпрос за Русия или САЩ, а затова да бъдем независими. Но така е платените руски *** не желаят това искат да бъдем зависими ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Истината е малко по-банална: Нямаме самостоятелност, нито развити технологии, а американските, са толкова мръсни и отровни че, след тях, цяла Добруджа, може да бъде отровена. Има български наработки (лично мои) но, "държавниците", към които, се обръщах последните 5 години за подкрепа, се подиграха и сега, всички ще го духаме. Както се казва, "на печелившите - честито.'И, да: Спечели Газпром.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Не го светвай. От светлина къртиците осляпяват.. Мм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
v_tin
преди 2 години
Само да те светна че проекта там е на руска фирма. И хората не са съгласни да отровят добруджа за да си купиш с 5лв по евтин газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Време е и за промишлено разработване на метановото ни находище в ИИЗ край Варна. Досега този източник умишлено беше пренебрегван, заради големите руски газови компании- ето ни сгоден случай, да си го разработим и да направим България държава, независима от руския газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Setver
преди 2 години
Браво, а ние къде дремим? Време е България да наложи ембарго и да не купува повече от руския газ и нефт. Нека да покажем, че не одобряваме действията на Русия и специалната военна операция. Да не се чудим, а час по-скоро да забраняваме покупките на руски газ и нефт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още