IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Западът изостави Украйна в нейната справедлива кауза

Ако целият западен свят бе надигнал глас през 2014 г. срещу окупацията на Крим, дали щяхме да се изправим пред днешната картина, попита президентът

17:01 | 11.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Турция отхвърля незаконните действия, незачитащи териториалната цялост на Украйна, заяви в изказване пред международния Дипломатически форум в Анталия турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от частната телевизия НТВ.

По думите на Ердоган Украйна е била изоставена в своята справедлива кауза, събщи БТА.

"Ако целият западен свят бе надигнал глас през 2014 г. срещу окупацията на Крим, дали щяхме да се изправим пред днешната картина", запита президентът на Турция.

"Онези, които запазиха мълчание пред окупацията на Крим, днес казват някои неща. Ние не оправдаваме агресивните действия. Украйна беше изоставена в справедливата си кауза. Украйна е наш съсед и приятел", заяви още Ердоган.

Турският лидер подчерта, че желанието на страната му е оръжията да заглъхнат час по-скоро. Той заяви, че Турция е готова да направи всичко в името на мира.

"Длъжни сме да построим не свят на войната, а свят на мира", каза още той, като добави, че никой няма полза да се налива масло в огъня.

Ердоган отново защити тезата си, че е необходимо да бъде реформирана системата на Съвета за сигурност на ООН.

"Система, при която съдбата на 193 страни членки на ООН е оставена на милостта на 5 държави, е несправедлива. Системата трябва да се реформира отново, ние ще продължим усилията си за реформа на ООН", подчерта президентът.

Според Ердоган е необходима нова архитектура на световната сигурност, която да защитава не статуквото, а мира и да се грижи не за изгодата на пет държави, а за цялото човечество.

"Когато една от воюващите страни е постоянен член с право на вето, то тогава принудителната роля на Съвета за сигурност на ООН е загубена, системата е развяла знамето на краха", заяви той.

Съветът за сигурност на ООН се състои от 15 страни членки, като пет от тях са постоянни - Русия, САЩ, Франция, Великобритания и Китай, и те могат да налагат вето върху всяка резолюция на Съвета за сигурност. В него влизат също десет непостоянни страни членки, избирани за срок от две години на регионална основа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още