IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия купува 35 изтребителя F-35 от Lockheed Martin

Те трябва да заменят застаряващите изтребители Tornado, на които разчита страната

18:43 | 14.03.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Германия ще купи 35 американски изтребителя F-35, които ще заменят остаряващите Tornado, с които страната разполага.

Това е първата голяма сделка в областта на отбраната, която страната обявява, откакто канцлерът Олег Шолц обеща модернизиране на армията за 100 милиарда евро в отговор на нашествието на Русия в Украйна.

Ходът изглежда е част от тектоничната промяна в германската политика в областта на сигурността, която включва и обещание за достигане на целта на НАТО 2% от БВП да отиват за разходи за отбрана. Това се случва след години на обвинения, че Германия е твърде мека към Москва като компенсация заради нацисткото си минало.

„След като направих цялостен преглед на всички налични варианти, реших да започна процедура по закупуване на самолети F-35, които да заменят Tornado“, съобщи министърът на отбраната Кристин Ламбрехт в комюнике.

Tornado са единствените германски изтребители, които могат да пренасят американски ядрени бомби, съхранявани в Германия, в случай на конфликт. Но германските военно-въздушни сили летят със самолети Tornado от 80-те години на миналия век и Берлин планира да ги изведе от употреба между 2025 г. и 2030 г.

Като заместител F-35 предлага уникални възможности за сътрудничество със съюзниците от НАТО и други европейски партньори, заяви Ламбрехт, имайки предвид факта, че много други страни поръчаха стелт изтребителите, произвеждани от Lockheed Martin.

Източник на германското министерство на отбраната съобщи в началото на февруари пред Ройтерс, че Берлин клони към покупката на F-35, но окончателно решение все още не е взето.

Берлин ще купи и 15 изтребителя Eurofighter, оборудвани за водене на електронна война, възможности, които все още не са разработени от френско-германския производител Airbus, показва конфиденциален документ, изпратен до депутатите, за да се информират за плановете на правителството.

Покупката на F-35 ще бъде удар за Boeing, чийто F-18 беше предпочитан от бившия германски министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер като заместник на Tornado.

Решението може да разочарова и Франция. Париж наблюдаваше преговорите на Германия за F-18 или по-напредналите F-35, опасявайки се, че сделката може да подкопае разработването на съвместен френско-германски изтребител, който се очаква да бъде готов след 2040 г.

В опит да успокои френските притеснения Ламбрехт повтори думите на Шолц, че Германия продължава да подкрепя програмата за съвместния изтребител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
penman
преди 2 години
Жалко, че не можахме да се отървем от съветските таралясници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Както се полага. И със съответните отчети за партия, сенатори, банки, политолози, социолоци, НПО-та, ЛГБТ-та и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
дали са ги платили авансово ...кеш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
A нашите кога ще дойдат? И по каква цена? Че скачат цените, янките реват - не могат пеша да ходят, кинти за гориво нЕма! Джулязу, бакър - и то скача..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още