IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган и Макрон заравят томахавката в името на Украйна

Президентите Еманюел Макрон и Реджеп Ердоган координират действията, използвайки достъпа си до руския лидер Владимир Путин

19:16 | 22.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Fabio Cimaglia/IPP/Bloomberg</em></p>

Снимка: Fabio Cimaglia/IPP/Bloomberg

Френските и турските опити да се сложи край на войната в Украйна подобряват хладните отношения между Анкара и Париж отпреди това.

Президентите Еманюел Макрон и Реджеп Ердоган координират действията, използвайки достъпа си до руския лидер Владимир Путин, за да настояват за примирие и хуманитарни коридори, посочва Bloomberg.

Френският президент и турският му колега са разговаряли около 24 февруари, когато Русия нападна Украйна и търсят вариант за възможна двустранна среща в рамките на срещата на върха на НАТО в четвъртък, съобщават източници, запознати с въпроса.

Подсилвайки усилията, външните министри на двете страни разговаряха по телефона, а министрите на отбраната на двете държави се срещнаха в Брюксел на фона на провеждането на военни учения на двете страни в Средиземно море. Турският посланик във Франция Али Онанер потвърди, че представители на двете страни „активно обменят усилия за мир“. От службата на френския президент са отказали коментар на запитване от Bloomberg.

Това представлява значителна промяна в отношенията между лидерите на двете страни, които влизаха в остри конфликти по редица въпроси, включително присъствието в Средиземно море, гражданската война в Либия и конфликта между Армения и Азербайджан. Спорове е имало в миналото и по повод на исляма и НАТО.

Макрон и Ердоган се съгласиха да опитат да подобрят отношенията си в писма от януари 2021 г.

Правителството на Ердоган значително разшири връзките си с Украйна. То също така обаче остава силно зависимо от руския природен газ, земеделска продукция и туристи.

„Изглежда, че Путин не само възвръща отдавна загубеното единство на ЕС, но също така подсеща Анкара за предимствата от връзките със Запада“, посочва в доклад Гюнтер Зойферт, ръководител на подразделението за Турция на германския аналитичен център SWP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още