IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС гони над 150 руски дипломати на фона на военните престъпления в Украйна

Списъкът с обявените за нежелани служители на руските посолства в общността расте непрекъснато

16:12 | 05.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Множество страни от Европейския съюз съобщиха, че ще изгонят част от руските дипломати, които се намират на територията им след данни за руски военни престъпления на територията на Украйна.

През уикенда кадри от град Буча в покрайнините на Киев показаха трупове на цивилни, изоставени по улиците и в къщите. Русия нарече това провокация, но сателитни снимки доказват тезата на Украйна, че престъпленията са извършени, докато градът е бил под контрола на руската армия.

Германия съобщи, че ще изгони 40 служители от руското посолство в Берлин, пише Bloomberg. При анонса на новината германският външен министър Аналена Бербок коментира, че Буча показва "непонятната бруталност на руските лидери", както и на тези, които са подвластни на тяхната пропаганда. Тя допълни, че обявяват такава голяма група хора за персона нон грата, защото "всеки ден те работят против нашата свобода, против обединението на нашето общество в Германия".

Нейните опасения са, че Буча няма да е единственият случай и подобни кадри ще бъдат разпространявани от всяко място, което е било под контрола на руската армия. В Украйна вече коментират, че очакват още по-шокиращи неща от Бородянка, отново в Киевска област.

Франция също ще поиска напускането на 35 руски дипломати, посочвайки за мотив, че те са работили срещу националната сигурност на страната.

Припоняме, че България обяви за персона нон грата първия секретар на руското посолство у нас именно заради подозрения в шпионаж. В средата на март заради подобни обвинения бяха изгонени 10 руски дипломати, а преди това на 2 март други двама бяха експулсирани от България. В допълнение страната ни извика за консултации посланика ни в Москва. Засега Русия не предприема ответен ход относно своя посланик Елеонора Митрофанова, какъвто е принципът в дипломатическите отношения.

Списъкът с изгонените ЕС руски дипломати се "обновява" непрекъснато.

Италия също е поискала 30 служители на посолството да се върнат в Русия, цитирайки случилото се в Буча. Белгия пък гони 21 дипломати с мотив, че застрашават националната сигурност на страната. Със същия мотив от Испания ще бъдат изгонени 25 руски дипломати. По-късно днес (5 април) се очаква и видеообръщение на украинския президент Володимир Зеленски пред испанските депутати, отбелязва CNN.

По информация на службите за сигурност на Нидерландия 17 руски дипломати са заподозрени в шпионаж и съответно - обявени за персона нон грата.

15 служители на руското посолство в Дания също ще трябва да се върнат у дома си.

Швеция ще върне трима дипломати заради незаконна разузнавателна дейност и нарушение на Виенската конвенция. Ирландия очаква четирима служители на руското посолство да напуснат страната.

Литва извика своя посланик от Москва за консултации, а Русия коментира, че няма да остави това без отговор, става ясно от публикация в руската информационна агенция "Интерфакс".

Чехия също ще изгони един служител на руското посолство в Прага, заключава CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още