IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция отлага плановете за нови преговори с Турция за изграждане на доверие

Атина е наредила да се приведе в готовност противоракетната отбрана на островите, по-специално системите Osa-K и ASRA, според в. "Катимерини"

20:32 | 29.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Гърция е замразила плановете за нов кръг разговори на ниво министерства на отбраната с Турция от диалога за изграждане на доверие между двете съседки след серията полети на турски самолети в източната част на Егейско море, пише в. "Катимерини". 

Преговорите са отложени за по-нататък в бъдещето, съобщават правителствени източници, цитирани от БТА.

Междувременно в. "Катимерини" е научил, че вчера е била издадена заповед за привеждане в готовност на противоракетната отбрана на островите, по-специално системите Osa-K и ASRAD. 

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова вчера Турция да спре с нарушенията на гръцкото въздушно пространство, поведение, което според него подкопава единнството на НАТО в труден период след руската инвазия в Украйна. Мицотакис заяви, че е информирал генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за създалата се ситуация.

Ден по-рано гръцкото външно министерство връчи нота на турския посланик в Атина заради полети на турски изтребители в Егейско море, твърдейки, че те са незаконна и „неприемлива провокация“. 

Твърденията на Атина за нарушение на въздушното й пространство от турски изтребители не отговарят на реалността, посочи на свой ред в съобщение турското външно министерство. Според Анкара Гърция провокира напрежение в региона, а действията на турските военновъздушни сили са в отговор на „провокации“ от страна на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още