IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как войната в Украйна подобри имиджа на Турция на международната сцена?

Турция се превръща и във важен фактор при доставките на алтернативни източници на енергия за Европа

21:10 | 20.04.22 г. 6
Как войната в Украйна подобри имиджа на Турция на международната сцена?

Турция води доста балансирана политика и спечели доверието и на двете страни в конфликта в Украйна, като в същото време успя да повдигне световния си престиж. Това коментира журналистът и външнополитически анализатор Зоя Димитрова в ефира на предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Преди войната в Украйна Турция беше изпаднала в ситуация, в която почти нямаше съседи, с които да е в добри отношения. През последните две години назря кризата с Гърция. Появиха се проблеми и с традиционните арабски партньори заради ситуацията в Източното Средиземноморие и напрежението около газовите находища“, разказва Димитрова.

Сега обаче инициативите на Ердоган за мирни преговори и личните му връзки с двамата президенти възстановиха престижа на страната. „Много често Ердоган е активната страна в опитите за намаляване на напрежението и спиране на войната“, каза анализаторът. 

Същевременно след започването на войната, Турция зае много твърди позиция в НАТО, оказа подкрепа на Украйна, с която имат близки отношения още от 2014 година по въпроса за Крим, тъй като в Крим има голяма татарска общност, свързана с Турция езиково.

„Дипломатическата дейност на Турци около войната в Украйна донесе много плюсове и съживи отношенията им с важни страни като САЩ и Франция“, смята Димитрова. Тя припомни за проблемите на страната със САЩ заради подкрепата им за сирийските кюрди и покупката на руски системи С-400 от Турция. Сега обаче е съживен механизмът за сътрудничество, което стана ясно и от посещението на Виктория Нюланд в Анкара в началото на април.

Възобновяват се и отношенията с Франция, с която Турция имаше много противоречия, но сега двете страни намират общ език и изразяват желание за общи усилия за спиране на войната, допълни събеседникът.

Турция се превръща и във важен фактор при доставките на алтернативни източници на енергия за Европа. Вече действа транс-анадолския газопровод, който пренася газ от Азербайджан и е много добра база, от която Европа да бъде снабдявана с алтернативен газ, смята тя.

Не е тайна, че Турция има желание да се превърне в сила от много по-голям мащаб, допълни анализаторът.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
andy
преди 2 години
Като те хванат на тясно и започваш с лични обиди? Просто ми беше интересно защо ти и другите проукрайнски *** се напъвате толкова в рева си, а за диктатора Ердоган и дума не обелвате. Но явно ревете само за което ви плащат. А кюрдите не са хора. Нека ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Душицо с ай кю 40, айде ако обичаш поне се опитай да сглобяваш изречения, в които има някакъв смисъл. "Плащат", "хапчетата" и тн. думички и изразчета - между вас си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
andy
преди 2 години
Ами нещо много си кротувате! Ни вой ни песен! Или не ви плащат да плюето по Ердоган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Oбичам България
преди 2 години
Това, че си резнат не означава, че си един от тях. Ако си роден в България си българин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Тоя па, пълно е със статии. Отвори и чети. Турция срешу въоръженото крило на ПКК, а не срещу Ирак. Тия от 40 години си се шият един друг. Какъв ти е сега жалкия напън, да оприличиш двата конфликта или да изкараш НАТО гадно някак си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
andy
преди 2 години
А защо нашите медии мълчат, че Турция нападна Ирак на 17 Април(преди 3 дена)?! Или както обикновено НАТОвците са добри, а всички останали лоши?! Аман от лицемерие, манипулации и двойни-тройни стандарти!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още