IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия и Унгария няма да подкрепят санкциите на ЕС срещу руския петрол

Двете страни посочват, че са твърде зависими от тези доставки и нямат незабавни алтернативи

22:43 | 03.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Словакия и Унгария заявиха днес, че няма да подкрепят санкциите срещу вноса на руски петрол, които Европейският съюз (ЕС) подготвя заради войната в Украйна. Двете страни казват, че са твърде зависими от тези доставки и нямат незабавни алтернативи.

Изпълнителната власт на ЕС, Европейската комисия (ЕК), изготви нови предложения за санкции, които биха могли да включват поетапно въвеждане на ембарго върху руския петрол. Страните членки вероятно ще започнат да ги обсъждат утре, но може да мине известно време, преди мерките да влязат в сила.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел съобщи в Twitter, че Комисията иска да наложи санкции повече руски банки, да се насочи към обвинените в разпространяване на дезинформация за войната и да се "справи с вноса на руски петрол". Не е ясно дали Словакия и Унгария ще се сдобият с правото да получат изключения.

Словашкият министър на икономиката заяви, че единствената рафинерия в страната - Slovnaft, не може веднага да премине от руски суров петрол към друг вид петрол. Промяната на технологията ще отнеме няколко години, каза той.

"Така че със сигурност ще настояваме за освобождаване от санкциите", каза министърът пред репортери.

Словакия е почти изцяло зависима от руския петрол, който получава по тръбопровода "Дружба" от съветската епоха. Унгария също е силно зависима, въпреки че Германия, друг голям вносител на енергия, заяви, че би могла да се справи, ако ЕС забрани руския петрол, като официални лица все пак отбелязаха, че "това би бил тежък товар за Германия".

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че страната няма да гласува за никакви санкции, "които ще направят невъзможен преноса на природен газ или нефт от Русия до Унгария".

"Въпросът е прост - енергийните доставки на Унгария не могат да бъдат застрашени, защото никой не може да очаква от нас да позволим цената на войната (в Украйна) да бъде платена от унгарците", заяви Сиярто днес по време на посещението си в Казахстан. "В момента е физически невъзможно Унгария и нейната икономика да функционират без руски петрол", допълва той.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан си изгради репутацията на най-близкия съюзник на Путин в ЕС и се стреми към дълбоки дипломатически и икономически връзки с Москва. Орбан задълбочи зависимостта си от руските изкопаеми горива, като отбеляза, че 85% от газа на Унгария и над 60% от петрола ѝ идват от Русия.

Въпреки несъгласието на някои държави членки на ЕС относно новите енергийни санкции, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обеща да "разбие руската военна машина", като убеди страните на континента към отказ от руските доставки на природен газ и петрол.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Колко хубаво го е казал (за отказа от руски газ) - "никой не може да очаква от нас да позволим цената на войната (в Украйна) да бъде платена от унгарците". Е, цената ще бъде платена от българите... и други мазохисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още