IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да предложи на Унгария и Словакия изключениe от руското петролно ембарго

Двете страни са силно зависими от горивото от Русия, а Будапеща не е склонна да отстъпи от позициите си

13:47 | 02.05.22 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската комисия може да пощади Унгария и Словакия от ембаргото за закупуване на руски петрол, което в момента е в процес на подготовка, защото се опасява колко зависими са двете страни от руското гориво, твърдят двама представители на ЕС, цитирани от Ройтерс.

Очаква се във вторник комисията да завърши работата по следващия си пакет санкции срещу Русия заради нападението ѝ срещу Украйна. В него може да бъде включена забрана за покупката на руски петрол, износът на който е основен източник на приходи за Москва.

Унгария, която е силно зависима от руския петрол, многократно е казвала, че няма да подпише санкции, свързани с енергетиката. Словакия също е сред страните в ЕС, които най-много разчитат на руските изкопаеми горива.

По-рано днес Bloomberg писа, че представител на правителството на Виктор Орбан е казал, че Унгария ще бъде готова да наложи вето на санкциите срещу петролната индустрия на Русия, ако мерките ограничават възможността на Будапеща да внася енергия.

„Тъй като такива решения изискват единодушие, няма смисъл комисията да предлага санкции, засягащи природния газ и суровия петрол, които биха ограничили унгарските поръчки“, каза началникът на кабинета на унгарското правителство Гергели Гуляш, пише още Bloomberg.

За да запази 27-членния блок единен, ЕК може да предложи на Словакия и Унгария „изключение или дълъг преходен период“, посочват представители на ЕС.

Петролното ембарго вероятно все пак ще бъде въведено поетапно, най-вероятно от началото на следващата година, допълват те.

Европа е дестинацията за почти половината от руския износ на суров петрол и петролни продукти. Това осигурява на Москва огромен източник на приходи, който според страни като Латвия и Полша трябва да бъде орязан, за да спре финансирането на военните действия в Украйна.

Като цяло ЕС зависи от Русия за 26% от своя внос на петрол, но зависимостта варира в различните държави.

Словакия и Унгария, и двете по южния маршрут на нефтопровода „Дружба“, доставящ руски петрол до Европа, са особено зависими, като са получили съответно 96% и 58% от суровия си петрол и петролните си продукти от Русия миналата година, сочат данни на Международната агенция по енергетика.

Германия, най-големият купувач на руски петрол в ЕС, в последните дни каза, че може да се справи с петролно ембарго, след като първоначално се съпротивляваше от страх от икономически щети.

Германският заместник-канцлер Роберт Хабек днес каза, че все още няма единство сред страните от ЕС за петролното ембарго.

„Не знам дали петролното ембарго е неизбежно“, каза той пред репортери. „Чувам различни неща и говоря с колегите си за различни варианти."

Орбан, който миналия месец беше преизбран, нарече санкциите срещу руската енергия неговата „червена линия“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 2 години
Ватенка наистина не трябва да говориш за неща които не разбираш но на тролейте това ви е нивото - САЩ може и да са най големият производител но те си имат пазар за техният газ и не могат да подсигурят допълнителни количества за нуждите на Европа а те са огромни - И за да добиеш поне малка представа какви глупости говориш си представи че дори всичкият износ на трите най големи износителя на СПГ - САЩ Катар Австралия да бъде пренасочен към Европа пак няма да е достатъчен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Нещо си в грешка, ако си мислиш, че пPocия е единствен доставчик на газ. Всъщност най-големия производител на газ е САЩ. И газ има и ще има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
С юани бая ще трябва да почакат да продават газ. Освен ако са измислили начин да го товарят в чували към Китай. Не говори за неща,от които нямаш и представа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
ПИЧ
преди 2 години
Аз освобождаването от енергийна зависимост не я разбирам като пълен отказ от утре. О.К. намали доставките, намери и други 2-3 доставчици и тогава може да се ежиш. И ако говорехме за чорапи и обувки, които всеки може да произведе- да нека има свободен пазар. Но това нещо го няма навсякъде, трудно се произвежда и транспортира- напълно свободен паар не може да има. И многото търговци - всъщност продават стоката на един доставчик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 2 години
Ватенка ако руснаците не продават на ЕС ще продават на други страни и снарядите пак ще падат по нашите глави, но ако те успокоява че ще са произведени с юани ОК може да спиш спокойно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 2 години
Кухи аде обясни ми след енергийното ембарго на Русия от къде точно ще купиш НЕ РУСКИ газ и на какви цени след като немците вече са минали на всякъде и са си ангажирали всичко дето може да бъде купено???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Сега си отвори калните тpoлски уши и си записвай: ZАРОБВАЩО е, защото Мордор ползва парите от газа и петрола, за да финансира престъпленията и войните си! Защото утре с нашите пари ще се произведат снаряди, които вдругиден ще падат по нашите глави! Затова. Сега разбра ли, ако трябва чети бавно, че да схванеш!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 2 години
Унгария имали червена линия за петрола Немците за газа и всички се съобразяват с тях и никой не ги напада - Ние веднъж казахме че имаме червена линия за Македония и само папата още не идвал да ни бие канчетата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Чиба бе, вчерашнорегистриран тpoл копейник, с ай кю на скарида! ----'>
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Борката
преди 2 години
Не обиждай нашите т р о л о в е, те се трудят денонощно за победата на нашето наглосаксонско НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още