IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия започва да запълва най-голямото газохранилище в Западна Европа

Обектът „Рееден“ беше изоставен от „Газпром“, след като дипломатическите отношения между двете страни се влошиха

19:30 | 05.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германия започна да пълни огромното газово хранилище „Рееден“, изоставено от руската държавна газова компания „Газпром“, съобщава Ройтерс, цитирайки, назначения от Берлин оператор на обекта. Най-голямата икономика в Европа търси начини да ограничи риска Москва да спре доставките на газ до страната. 

Руският газ е жизненоважен за Европа и в частност за Германия, като доставките бяха подложени на натиск заради санкциите, които Западът наложи на Москва заради руската инвазия в Украйна и новите изисквания на Кремъл за плащане на договорените количества „синьо гориво“ с рубли.

Миналия месец "Газпром" се отказа от бизнеса си "Газпром Германия", включително от най-голямото газово хранилище в Западна Европа, край градчето Реден, тъй като дипломатическите отношения между двете страни се влошиха.

„От днес се инжектират малки обеми“, заяви Егберт Леге, ръководител на оператора, назначен от германския енергиен регулатор. „Работим интензивно върху решения, за да гарантираме, че скоро ще може да потече значително повече газ в съоръжението за съхранение“, добавя той.

Газохранилището „Рееден“ може да съхранява максимум около 4 млрд. куб. метра газ, но последната зима получи само малко количества. Според Леге е ясно, че съоръжението трябва да бъде запълнено преди следващата зима.

В момента хранилището е запълнена само на 0,6%, далеч под средното за газовите хранилища в Германия ниво от 36%.

Енергийният регулатор на страната заяви, че ще контролира „Газпром Германия“ до 30 септември и има правото да отстранява ръководители, да наема нов персонал и да казва на ръководството как да процедира. Не е ясно какво ще се случи след тази дата.

„Постигнахме добър напредък в стабилизирането на дейността на „Газпром Германия“ в тези несигурни времена“, изтъква Леге, добавяйки, че поддържа контакт с Министерството на икономиката, регулатора и бизнес партньорите на групата.

Всички те признават огромното значение на групата „Газпром Германия“ за осигуряване на стабилни доставки на газ, изтъква още той. „Доверието на нашите бизнес партньори е може би най-важният ни актив. Ще направя всичко по силите си, за да запазя и укрепя това доверие“, подчертава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
cyclop
преди 1 година
И с какво Германия започва да запълва най-голямото газохранилище? С позитивни мисли? С прашец от крила на феи? Или... с РУСКИ ГАЗ? Хаха нищо, купувайте сега на едро, че да може през летните месеци да лъжете народа как сте спрели да купувате :D Ох ще падна от смях с клоунадата вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още