IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мнозинството на Еманюел Макрон в парламента е под въпрос

Липсата на мнозинство ще направи трудно прокарването на политики на френския президент, включително и за увеличаване на възрастта за пенсиониране

10:30 | 12.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg LP

Мнозинството на партията на френския президент Еманюел Макрон е под въпрос в днешния (12 юни) парламентарен вот във Франция, пише Bloomberg. Проучванията на общественото мнение показват, че преименуваната на "Ренесанс" партия на спечелилия наскоро втори мандат Макрон, и нейните партньори отново ще бъдат първа политическа сила в 577-местния парламент.

Според данните обаче вероятността те да изгубят мнозинството си е голяма. Това ще постави под въпрос плановете на Макрон за увеличаване на възрастта за пенсиониране, намаляване на данъците и зеления преход на икономиката.

Другият вариант е президентът да привлече още партии към управляващата коалиция, което да му спести търсенето на депутатски гласове, които да подкрепят всяко едно решение на правителството.

Bloomberg припомня, че през април Макрон спечели втори мандат начело на Франция, но това е по-скоро израз на нежеланието на французите да гласуват за крайнодесния кандидат Марин льо Пен, отколкото подкрепа за неговата политика. Една от заплахите за "Ренесанс" е левият Жан-Люк Меленшон, който за малко не попадна на балотажа.

Еманюел Макрон има да отговаря на много критики, включително и за ролята му в конфликта в Украйна, коментира от своя страна Ройтерс. От Елисейския дворец заявиха в петък (10 юни), че Франция определено няма желание да бъдат правени отстъпки пред Русия и желае Украйна да спечели тази война.

"Искаме запазването на териториалния интегритет на Украйна", категорични са от президентския офис.

Френският президент си навлече критики с изказването си преди седмица, че руският държавен глава Владимир Путин не бива да бъде унижаван. Според публикации в медиите Макрон се готви да посети Киев, за да изясни позициите си с украинските власти.

Bild am Sonntag дори пише за готвена обща визита на Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и на италианския премиер Марио Драги в Украйна. И тримата са често критикувани в страната и от Прибалтийските държави и Полша заради честите им контакти с Владимир Путин. Рим предложи на международната общност мирен план за Украйна, който обаче се оказа, че не е съгласуван с Киев.

Франция има готовност и да помогне за възстановяване на износа от черноморските пристанища на Украйна, посочват още от Елисейския дворец.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още