IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa отмени над 3 хил. полета, хаосът с пътуванията в Европа се разраства

Недоволството от заплащането сред служителите на авиокомпаниите на Стария континент нараства

17:14 | 24.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Lufthansa отмени общо 3100 полета, след като вълна от заразени с коронавирус задълбочи недостига на служители и се прибави към хаоса с пътуванията в Европа в началото на ключовия летен период на пътувания, предава Bloomberg.

Германският основен авиопревозвач съобщи в петък, че ще отмени 2200 вътрешни и европейски полета през юли и август наред с отменените 900 полета, които обяви по-рано този месец. Това е около 4% от капацитета на авиокомпанията през периода, съобщи говорител на Lufthansa.

Търсенето на полети в Европа нарасна рязко с отмяната на ограниченията заради вируса, а авиокомпаниите не успяват да се справят и пътниците трябва да чакат на опашки с часове или полетите им биват отменени. Нова вълна от заразени с COVID-19, която все пак не е толкова смъртоносна като предишните, увеличава броя на отсъстващите от работа и задълбочава острия недостиг на служители.

Нарастващото недоволство сред служителите, които искат повишение на заплатите, за да се справят с инфлацията, се прибавя към проблема. В авиокомпании като Ryaniar и British Airways служителите заплашват или вече пристъпиха към стачки.

Развитията са нов удар за европейската авиационна индустрия, която беше сред най-тежко пострадалите по време на пандемията, авиокомпаниите и летищата изгубиха милиарди евро, след като вирусът сложи край на десетилетния бум на пътуванията. Авиокомпании намалиха служителите си по време на здравната криза и се възстановяват бавно, притеснени за устойчивостта на продажбите на билети.

Отменените полети от Lufthansa се прибавят към нарушените разписания на летищата в региона, които се борят да привлекат наземни служители на фона на спорове за заплати. Това ограничава още повече капацитета им.

Задават се и нови проблеми. Служители на Ryanair ще спрат работа в страни като Италия, Франция, Португалия и Белгия, където полетите ще бъдат нарушени в петък и през уикенда. Служители на British Airways, отговарящи за чекирането на пътниците, ще организират стачка на летище „Хийтроу“ в Лондон, съобщиха в четвъртък синдикатите GMB и Unite, въпреки че не са определени дати, тъй като се търси решение в последната минута на спор за заплащането.

Летищата трябваше да коригират графиците си заради хаоса. Летище „Гетуик“ в Лондон обяви миналата седмица, че ще отмени стотици полети в пиковия летен период на пътуванията часове след като летище „Скипхол“ в Амстердам предприе подобен ход заради задълбочаващата се криза със служителите.

EasyJet, която оперира много маршрути на тези летища, съобщи, че ще ограничи полети, което ще ѝ причини загуби за 100 млн. до 200 млн. паунда. Базираният в Испания кабинен екипаж на компанията планира деветдневна стачка през юли с искане за увеличение на основната им заплата с 40%, тъй като според местния профсъюз USO тя е много по-ниска от заплатите на служителите на компанията в страни като Германия и Франция.

По-рано тази пролет British Airways отмени 10% от полетите от графика си до октомври в ход, който цели да подкрепи „оперативната ѝ устойчивост“.

Около 1000 пилота на SAS в Дания, Норвегия и Швеция ще спрат работа на 29 юни заради разногласия за заплатите и плановете за съкращаване на разходите в изпитващата затруднения скандинавска авиокомпания.

Lufthansa, която очакваше натоварено лято, за да повиши продажбите и да намали дълга си, планира капацитет за 2022 г., равняващ се на 75% от нивото през 2019 г.

Norwegian Air съобщи по-рано през юни, че се е договорила за увеличение на заплатите на пилотите с 3,7% наред с други придобивки в знак какво трябва да предлагат авиокомпаниите, за да избегнат недостиг на работна ръка, пише Ройтерс.

Ден на стачки в Белгия заради кризата с разходите на живот принуди летището в Брюксел да отмени всички излитащи полети в понеделник и да спре много автобусни връзки в страната.

Служители на основното френско летище „Шарл дьо Гол“ обявиха стачка на 9 юни с искане за увеличение на заплатите им с 300 евро на месец и по-добри условия на труд. Това доведе до отмяната на 25% от полетите. Нови стачни действия са планирани за 2 юли.

Наемане на служители и стимули на летищата

Летища и авиокомпании се борят да наемат повече служители – от пилоти до охранители, служители в граничен контрол и хора, отговарящи за обработването на багажа, след като мнозина напуснаха по време на кризата с COVID-19.

Експерти в индустрията казват, че е трудно да бъдат наети хора за често физически изтощаваща, относително нископлатена работа на летища, намиращи се в повечето случаи извън града. Обучаването на служители и снабдяването им с необходимите документи за безопасност за работа на летищата също отнема месеци.

Летище „Скипхол“ се съгласи да плаща на 15 хил. чистачи, хора, отговарящи за багажа, и охранители по 5,25 евро повече на час през лятото. Едно от най-натоварените летища в Европа се нуждае от още 500 охранители. Преди пандемията то имаше 68 хил. служители във и около летището, а сега те са 58 хил.

Португалското правителство планира да увеличи над два пъти служителите в граничния контрол на шестте летища в страната до 4 юли. В Испания полицията ще наеме още 500 служители, с което общо 1700 души ще бъдат изпратени на най-натоварените летища, включително в Мадрид и Барселона.

На германските летища около 20% от позициите за охранители, на гишетата за чекиране на пътниците и за подготовка на самолетите са свободни, казва Ралф Бизел, генерален мениджър на летищната асоциация ADV. Те изпитват недостиг от 2000 наземни служители. Авиационното лоби в страната – авиокомпании, летища и доставчици на наземни услуги, поискаха от федералното правителство да им позволи да наемат 2 хил. временни служители от Турция.

Летищата „Шарл дьо Гол“ и „Орли“ в Париж трябва да запълнят 4 хил. работни места, предимно охранители, служители по поддръжката и търговията на дребно, съобщи летищният оператор Groupe ADP и CDG Alliance. Над 20 хил. души бяха съкратени на летище „Шарл дьо Гол“ по време на пандемията, сочат данни на синдиката CGT.

Компанията за охрана на летищата ICTS, която оперира летище „Шарл дьо Гол“, предлага еднократен бонус от 180 евро на хората, които отложат ваканцията си за след 15 септември, и 150 евро за служителите, които привлекат нови кадри, съобщава CGT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още