IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тиери Бретон: Германия трябва да удължи експлоатацията на своите ядрени централи

Германия се е предала с вързани ръце на Русия още през 2011 г., като преустанови работата на 23 ядрени централи след аварията в "АЕЦ Фукушима", изтъква еврокомисарят

15:30 | 25.06.22 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	Европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон.&nbsp;Снимка:&nbsp;<em>Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон призова от ефира на френското радио France Inter германското правителство да излезе от идеологията и да удължи с година или две експлоатацията на трите действащи ядрени централи в страната. Според сегашните планове на Берлин се предвижда тези мощности да бъдат затворени до края на настоящата година. 

Все повече зачестяват призивите към правителството на Германия да преразгледа позицията си по отношение на експлоатацията на последните действащи ядрени централи в страната. Те се отправят в момент, в който прогресивно намаляха доставките на руски природен газ за Германия.

"Има още три ядрени централи, които действат в Германия, това отговаря на 25 процента от потреблението на електричество в страната. Вместо да се решава те да преустановят работа в края на годината, както е предвидено в коалиционните споразумения, може да се прецени, че те ще останат в експлоатация в продължение на една или две години, за да се уреди проблемът", отбелязва Бретон, цитиран от БТА.

Според френския еврокомисар е от съществено значение да се излезе от идеологията и да се направи така, че хората да осъзнават потребностите, като същевременно запазват и европейския "зелен" дневен ред, което е абсолютно съществено.

"Между това дали една ядрена централа да продължи да работи една или две години и подновяване на работата на централите с въглища, аз, който съм пламенен защитник на Зеления пакт, знам какво бих предпочел да функционира", изтъква Бретон.

Той допълни, че Германия се е предала с вързани ръце на Русия още през 2011 г., като е преустановила работата на 23 ядрени централи след аварията в "АЕЦ Фукушима" в Япония.

В сряда правителството на Германия отново отхвърли опцията за удължаване на експлоатацията на действащите ядрени централи главно от съображения за сигурност. Но темата поражда напрежение в управляващата коалиция, а германският финансов министър, либералът Кристиан Линднер призова за открит дебат, без идеологии.

За да компенсира намаляването на руските доставки на природен газ, германското правителство вече обяви, че ще прибегне  все повече до въглищните централи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 6
cyclop
преди 1 година
Първо Путин победи ковид измишльотината, после Путин победи зелената измишльотина. Да пием за Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
aldy
преди 1 година
За къде се е запътила Германия без евтините руски енергоносители и суровини? Какво остава от една държава без енергетика и суровини? Едни голи технологии, които не работят, ако няма енергетика и суровини. Затова Ротшилд си прави сметката "циливилизованият" свят да се развива против Русия, за сметка на Русия и на остатъците от Русия. И това не е от вчера или днес. Ама май ще почакат още доста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още