IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигурност срещу Путин

Руският президент унищожи мира в Европа и сега представя това като мащабна кампания срещу господстващия световен ред

16:02 | 30.06.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/BRAIS LORENZO</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

 Снимка: EPA/BRAIS LORENZO

 

Едва ли някой може да бъде доволен от промяната на ситуацията със сигурността в Европа. Преди 24 февруари избухването на голяма война се смяташе за малко вероятно. Въпреки различията между Запада и Русия имаше работещи отношения. Украйна живееше в мир, поне отвъд Донбас.

Путин унищожи всичко това и сега го представя като мащабна кампания срещу господстващия световен ред. За страна, която с право е описвана като бензиностанция с ядрени оръжия, това е дръзко твърдение. Срещите на Г-7 и НАТО през тази седмица показват, че това няма да му се размине лесно.

В международната политика има няколко надеждни закономерности. Една от тях е, че военната заплаха създава противотежест. Точно това се случва в момента в Европа.

НАТО укрепва източния си фланг, а за първи път американски войници са разположени за постоянно в Полша. Новата стратегическа концепция, приета от държавните и правителствените ръководители в Мадрид, пренасочва алианса към възпиране на Русия. Тя ще разшири защитния си чадър към Северна Европа, като направи този стратегически важен регион по-сигурен спрямо Путин. А Украйна, която плати висока цена за това, че ѝ беше отказана защита от Алианса, ще продължи да получава подкрепа.

Трудно е да се повярва, че Путин е приел всичко това спокойно, да не говорим за икономическите последици от войната за Русия. Той очевидно не е стратегът, за когото се представя.

Той все още може да спечели войната в Украйна. Но няма шансове срещу НАТО, която иска да отблъсне. Тя е по-обединена от всякога, дори Ердоган вече няма нищо против пренареждането на съюза. Европа отдавна се опитваше да установи сигурност с Путин. Сега, за съжаление, тази сигурност ще трябва да бъде гарантирана срещу самия Путин. А това все пак ще изисква много усилия, не само военни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 7
Императорът
преди 1 година
Инвесторът, вече ставате скучни с тия пропагандни статийки и лозунги. НАТО разруши сигурността, ПУТИН искаше общоевропейска сигурност и дори отправи писмени предложения за това, в последен опит да спаси мирът. В отговор отвратителният чиновник столтенберг му отговори "Щом Русия не иска НАТО, ще и дадем повече НАТО". Няма как да има трайна сигурност, която не е взаимна. Тия дрънканици, че Русия "нямала шанс срещу НАТО" си ги пазете за бабите пред блока. Реалностите ги виждаме - виждате ги и вие. 200 000-на руска армия попилява многократно по-голяма укpoпска, въоръжавана и обучавана от натовски "експерти", при това надъхана с омраза (поне отчасти), при това защитаваща се, а всеки който разбира от военно дело, знае - че сражаващите се от укрепени позиции би трябвало да имат предимство. Русия няма шанс срещу НАТО само ако става дума за организиране на гей-парад. Опитите за изолация на Русия също се провалиха - напротив - нови държави се присъединяват към БРИКС, а реално никой извън САЩ и пуделите им не наложи санкции срещу Русия. Икономическите санкции също се провалят и неслучайно европейските лидери вече дават заден ход и се мъчат да се измъкнат от капанът, в който сами се навряха. Това са фактите, останалото е пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
Напълно си прав ! Такъв милиционер имаше и в България доскоро :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
redcretin
преди 1 година
Гнома тръгна да си търси оправдания за жалкия провал :) От милиционер нищо не става, дори ако е начело на голяма страна десетки години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 1 година
тоест не вярваш на измисления мотив за война на путин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още