IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Льо Мер: Пълно спиране на руския газ за Европа е най-вероятният сценарий

Франция трябва да бъде много внимателна в потреблението на енергия, предупреди финансовият министъ

16:23 | 10.07.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Френският финансов министър Бруно льо Мер заяви, че Европа трябва да се подготви за пълно спиране на доставките на руски газ като реакция на санкциите на региона срещу Кремъл и подкрепата за Украйна, предава Bloomberg.

„Нека се подготвим за пълно спиране на руския газ“, каза Льо Мер на икономическа конференция в Екс-ан-Прованс, Южна Франция, в неделя. „Това е най-вероятният сценарий днес“, допълни той.

Франция трябва да бъде „много внимателна“ в потреблението си на енергия, да увеличи обемите в газохранилищата си, да намали бюрокрацията, която забавя развитието на възобновяема енергия и да ускори програмата си за изграждане на нови ядрени реактори, съобщи финансовият министър.

Страната трябва също да направи планове за ограничаване на потреблението на енергия компания по компания и регион по регион, за да гарантира, че бизнеси като производители на стъкло ще бъдат пощадени от необратими щети, допълни Льо Мер.

Правителството “се опитва да направи всичко необходимо, за да избегне“ недостиг на енергия, каза Льо Мер. „Заради енергийната криза вследствие на войната в Украйна може да се изправим пред трудно време, а това означава, че е необходимо да бъдем подготвени“, допълни той.

Страните членки на ЕС трябва да обсъдят зимните си планове за непредвидени ситуации на извънредна среща на 26 юли в опит да гарантират, че има достатъчни газови резерви, за да се отговори на върховото търсене на топлина и енергия. Индустрията предупреждава, че зимата може да е дори още по-тежка, ако Москва спре доставките предвид ограничените варианти за внос на газ от другаде.

Енергийните предизвикателства пред Франция са задълбочени от ремонта на някои ядрени реактори на Electricite de France, което се очаква да тласне производството до най-ниското му ниво от над три десетилетия. В събота отиващият си ръководител на EDF Жан-Бернар Леви предупреди, че тази зима в Европа може да има режим на енергията през зимата.

Страната смята да удължи щит срещу акцизите върху енергията след края на 2022 г., за да смекчи удара за най-бедните домакинства от растящите цени на едро, съобщи в събота премиерът Елизабет Борн.

Льо Мер заяви, че планираното одържавяване на EDF от правителството – 84% от компанията вече са държавна собственост, ще улесни вземането на решения и ще засили енергийната независимост на Франция. Министърът допълни, че ще съобщи подробности за национализацията в идните седмици, докато самият процес „ще отнеме месеци“.

Той каза още, че вече е имал дълъг разговор с еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер по въпроса и ще възобнови разговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Спокойно, слабоумни таварищи, ще се оправим без вас! С неудобства и проблеми, ОК. Ще ги решим. А Пyтткин ще получи един среден пръст от Цивилизования свят. Гласете се да тъпчете газ в чували :))) Вместо пари от Европа - среден пръст. Скоро сегашната ви мизерия ще ви изглежда като мечта, впиянчени ypoди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
ъхъ ... ребрандират /американизират / го в морето и го предлагат на "приятели ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Да го внасят янките. Те не са *** да губят пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
"Пълно спиране на руския газ за Европа е най-вероятният сценарий " ...........това обаче не е пречка да внасят втечнен руски газ като луди , докато си правят текущите обслужвания на атомните централи ... за един сватба , а за баламите брадва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
Очаквано решение ! Нищо особено няма да се случи ... Даже много добре , таман нема се дават излишни пари за инвестиции в мостово гориво при зеленият преход ... :))) ... Запомнете какво се случва и да разказвате на децата и внуците , че рассийските свuнu трябва да бъдат държани далече от земите ни ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още