IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Недоверието към Джонсън изостри напрежението на Острова

Старите проблеми във Великобритания се изострят, твърди Мила Мошелова

20:13 | 11.07.22 г.
Политолог: Недоверието към Джонсън изостри напрежението на Острова

"Борис Джонсън оставя Великобритания в много сложно положение по линия на Северна Ирландия заради протокола, подписан в рамките на сделката Brexit. Сега има призиви той да бъде променен по редица причини. Оттук нататък стои още един доста тежък кръг от преговори между Великобритания и ЕС. Всичко, което Борис Джонсън направи, и кризата в консервативната партия, наливат вода в мелницата на независимостта на Шотландия. Старите проблеми във Великобритания се изострят", коментира тя.

Според нея, извън вътрешнопартийните проблеми на консерваторите, има много големи предизвикателства пред икономиката във Великобритания и здравеопазването. "Темите, свързани с инфлация, харчене и влагане на средства в различните области на икономиката, посочи тя, но коментира, че вододелът ще бъде въпросът с данъците. "Ще видим лавиране между тези, които търсят краткосрочни мерки, и тези, които търсят дългосрочно по-забавено действие за овладяване на инфлацията."

По думите на политолога дневният ред трябва да се съсредоточи върху много точна икономическа платформа, за да могат консерваторите да останат в позицията, в която са, и да се позиционират по-силно електорално спрямо лейбъристите.

„Бъдещата лидерска битка в Консервативната партия ще бъде много важна, защото поне от 2010 година партията е разкъсвана от вътрешни междуособици, като има два основни лагера – тези, които са евроскептични и дясно ориентирани, и едно крило, което е по-либерализирано по отношение на либерални политики“, коментира Мошелова.
Тя е на мнение, че консервативната партия продължава да е в криза и лидерът, който би могъл да я обедини, към момента още не присъства сред кандидатите.

Политологът напомни, че Борис Джонсън има дълъг опит в журналистиката и е добър комуникатор, но смята, че посланията му понякога силно се разминават с действителността.

"Въпреки че именно той донася на Консервативната партия дългоочаквана победа над лейбъристите, не успя да се докаже, защото даваше разнопосочни послания и бе непоследователен в обещанията си. Освен това се оказа и неспособен да осигури постоянство в редиците си, защото доста хора напуснаха кабинета му и неговото управление не доведе до големи позитиви в британското общество", заяви Мошелова.

Защо Борис Джонсън не успя да материализира огромните успехи, които предлагаше Brexit? Какво става с поетите от него ангажименти да помага и подкрепя по-уязвимите членове на британското общество?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още