IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Високите цени на енергията през лятото вещаят сериозни покачвания през зимата

Всеки месец ще се търси газ по пазарите на по-високи цени и това проактивно поведение трябва да се насърчава, смята Николай Кискинов

22:31 | 12.07.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Високите цени на енергията започват още през лятото, което не би трябвало да се случва, и вещаят още по-големи покачвания през есенния и зимния сезон. Това коментира в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria адвокат Николай Кискинов, управляващ партньор във "Владимиров Кискинов".

„Това, което виждаме в момента е стряскащо, защото есента и зимата пазарът ще е по-висок. Ако през лятото цената е 700 лева за мегаватчас, зимата ще е 1000 лева“, прогнозира експертът.

Той отбеляза, че има големи амплитуди в цените през седмицата и тези през уикенда. Цената през седмицата се движи около 720 лева/MWh, а през уикенда 220 лева/MWh.

Кискинов потвърди, че цените по договори също са завишени. Много участници на пазара закупуват един MWh за 636 лева, други за 740 лева, коментира той. По думите му „пазарите си действат на тези нива и то при сравнително стабилизирани цени на емисиите“.

Според него причината за ценовите девиации не е в емисиите на парникови газове, а на пазарната конюнктура.
Кискинов съобщи, че в централноевропейските пазари ситуацията е аналогична. „Унгарската борса реализира нива от 393 евро за MWh, което е приблизително 800 лева. Фючърсите на електрическата енергия също са на рекордни цени от около 450 евро за август месец“, каза той. 

Кискинов е убеден, че засега не би трябвало да има големи притеснения за българския бизнес, тъй като над 250 лева всичко се покрива от държавата. Той отбеляза, че в съседни на България страни има програми за подпомагане само за малките предприятия, но не и за големите, докато при нас се дават помощи за всички.

Експертът напомни, че дългосрочните очаквания за цените на газа също са високи, тъй като „всеки се страхува, че няма да има газ или че ще е скъп“.

„Природния газ се изкатери до 170 евро, задържа се малко и има лек тренд надолу. Бъдещите цени зависят от много неща", посочи Кискинов и ги изброи. „Ще се върне ли турбината от Канада, ще се ползва ли, дали годишният планиран ремонт на Северен поток няма да продължи дълго време“, коментира той.

Гостът потвърди, че дългосрочните очаквания на пазара са за около 140-170 евро. „Цените, предложени от „Булгаргаз", бяха около 130-140 лева, когато още се спазваше договора с „Газпром“, а сега ще бъдат около 170 лева, което отново е под централноевропейския пазар“, отбеляза той. Според него миксът вероятно ще бъде комбинация –  една трета азерски газ, една трета втечнен природен газ и една трета „пребоядисан" руски газ от съседни пазари.

„Доста рязко разнообразихме източниците си и маршрутите на снабдяване, не сме мислили че е възможна такава ситуация с основния доставчик. Сега всеки месец трябва да се търси газ по пазарите и цените идват по-високи, но от друга страна това е проактивно поведение, което трябва да се насърчава“, смята Кискинов.

Разнообрази ли България маршрутите, пазарите и доставчиците си според изискването на европейската енергийна политика? Ще останат ли в сила пазарните отношения или ще се разчита повече на регулации?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
И потече ватиран мозък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Кво стана бе, таварищи, потече азерския газ и сега се въртите от яд и злоба? Потърпете и друг ще намерим. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Даа, те така го карат в Москалия от векове - мизерията я забравят с много алкохол. Ее, тук, в Цивилизования свят, проблемите просто ги решаваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Какво каза австрийския канцлер: ако газта продължава така, остават 2 средства - психотропни и алкохол. По принцип алкохола бил ОК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Току-що по БНТ шефа на КЕВР спомена, че ще се преговаря и с Газпром включително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Всеки месец ще се търси газ по пазарите на по-високи цени и това проактивно поведение трябва да се насърчава === Значи ПростоКиро ни метна майсторски с плоската лъжня, че е ДОГОВОРИЛ газ LNG от САЩ на три пъти по-ниска цена. Излиза, че е договорил три пъти по-високи цени или нищо не е договорил, щом пак ще се купува на свободния пазар. Тия пессоглавци са за панделата, определено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още