IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции поевтиняха след решението на ЕЦБ, еврото поскъпна

Ако инструментът на ЕЦБ успее да изравни условията за страните с по-високи разходи по заемите, перспективите са много добри, казва анализатор

16:38 | 21.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg&nbsp;</p>

Снимка: Bloomberg 

Европейските акции и облигации поевтиняха, а еврото поскъпна, след като Европейската централна банка повиши лихвите с повече от очакваното - с 50 базисни пункта, присъединявайки се към световните централни банки, които се стремят да увеличат лихвите с цел да потушат инфлацията.

Индексът Stoxx Europe 600 спадна с 0,5% след решението. Фючърсите на S&P 500 и Nasdaq 100 също се понижиха. Държавните облигации в целия регион се присъединиха към разпродажбите. 

Увеличението в четвъртък, първото от 11 години насам повишение на лихвените проценти от страна на ЕЦБ, слага край на ерата на отрицателните лихвени проценти, която помогна на икономиките от региона да преодолеят световната финансова криза, срива на държавния дълг, а след това и пандемията през 2020 г. То се случва в момент, когато назряващата политическа криза в Италия засилва натиска върху ЕЦБ да предпази най-уязвимите членове на еврозоната от пазарните спекулации.

Ако инструментът на ЕЦБ, за който подробности ще има по-късно, успее да изравни условията за страните с по-високи разходи по заемите, а Русия запази износа на газ, перспективите пред европейските пазари са "много, много добри", заяви пред Bloomberg Андрю Шийтс, главен стратег по кръстосаните активи в Morgan Stanley.

Нагласите за риск остават нестабилни, тъй като инвеститорите обсъждат дали акциите са достигнали дъното след тазгодишната разпродажба на фона на войната в Украйна, забавянето в Китай и перспективата за рецесия в САЩ. Възобновяването на износа на руски газ за Европа чрез „Северен поток" ще донесе известно облекчение за континента, който се надпреварва да складира горивото преди зимата. 

„Най-лошият сценарий би бил прекъсване на доставките на газ и слаб инструмент за фрагментиране от страна на ЕЦБ, защото тогава мисля, че може да се види, че пазарът е засегнат както от гледна точка на растежа, така и от гледна точка на суверенния риск", каза Шийтс в интервю.

„Повишаването на лихвения процент с 50 базисни пункта от страна на ЕЦБ е много подходящо предвид инфлацията от над 8% и слабостта на еврото", коментира пред Handelsblatt Майкъл Хайзе, главен икономист в HQ Trust. „Ще последват още промени в лихвените проценти, като до края на годината основният лихвен процент на ЕЦБ ще достигне 1%, а депозитната лихва вероятно ще бъде 0,5%“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още