IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair може и да не се завърне към печалбата отпреди Covid тази година

Нискобюджетната авиокомпания все пак успя да задмине очакванията за печалба за тримесечието

11:42 | 25.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Нискобюджетната авиокомпания Ryanair в понеделник заяви, че завръщането към нивата на рентабилност отпреди Covid не е сигурно за тази година, макар че задмина оценките за първото тримесечие. Главният изпълнителен директор Майкъл О'Лийри описа тримесечието с „много силно, но все още крехко възстановяване“, съобщава Ройтерс.

Печалбата след данъците на компанията от 170 млн. евро за тримесечието до края на юни е над оценките за 157 млн. евро в анкета на компанията сред анализатори, но под печалбата от 243 млн. евро за същия период на 2019 г.

Акциите на Ryanair поевтиняха с 1% в предпазарната търговия.

Ценообразуването на резервациите за периода юли-септември – обикновено най-печелившия период от годината за Ryanair, е на по-високи нива от 2019 г. с нисък двуцифрен процент, каза О'Лийри.

Непредсказуемостта около цените на горивата, Covid-19 и геополитическите рискове обаче правят невъзможно да се прогнозира печалба за цялата 2023 г. финансова година, която приключва на 31 март.

Ryanair е уверена в „пълното възстановяване“ на рентабилността и маржовете, на които се радваше преди Covid, заяви О'Лийри във видео презентация. „Просто не сме сигурни дали това ще се случи през финансовата 2023 или 2024 г.“.

Ryanair отбеляза печалба от 1 млрд. евро за финансовата си година преди Covid, приключила през март 2020 г. със 148 млн. пътници, спрямо 165 млн. души, които планира да превози тази година.

Цените на билетите през първото тримесечие са били с 4% по-ниски спрямо нивата преди Covid, каза Ryanair.

Борсовите посредници Goodbody описват данните като „много силен набор от числа“. Citi заяви, че превъзходството на разходите през първото тримесечие и коментарите за цените през второто тримесечие „вероятно ще доведат до увеличаване на консенсусната оценка за финансовата година“.

Ryanair не вижда влияние върху резервациите заради опасенията от висока инфлация и нисък икономически растеж в Европа и очаква да увеличи пазарния си дял, тъй като пътниците се пренасочват от конкуренти с по-високи разходи, заяви главният финансов директор Нийл Сорахан за Ройтерс.

Малко вероятно е обаче компанията да върне кеш към акционерите през текущата или следващата финансова година, тъй като ще бъде фокусирана върху изплащането на капиталови разходи, каза Сорахан.

Целта ни е през следващите две години да управляваме нашите върхови капиталови разходи“ и да изплатим облигациите. „Върху това ще се фокусираме“, каза той.

Ryanair поддържа редовни контакти с Boeing, но американският производител на самолети „не се доближава“ до ценовите нива, които ще са нужни, за да се продължи с голяма поръчка на предстоящия модел 737 MAX 10, каза още Сорахан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още