IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus намали целта си за доставките

Компанията също така забавя увеличението на производството

22:44 | 27.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Benjamin Girette/Bloomberg</em></p>

Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Airbus сви прогнозата си за доставките на реактивни самолети и забави увеличаването на производството на най-продавания си модел с тясно тяло, тъй като проблемите с веригата на доставките, засягащи всичко – от двигателите до микрочиповете, не показват признаци на отслабване, пише Bloomberg.

Най-големият производител на самолети в света вече има за цел да продаде около 700 самолета през 2022 г., докато по-ранната му цел беше за 720.

„Стигнахме до заключението, че веригата на доставки няма да може да подкрепи предишния ни план“, коментира главният изпълнителен директор Гийом Фори пред журналисти. „Би било трудно да поддържаме темпото през второто полугодие“.

Ревизирането не би трябвало да засегне финансовите резултати на Airbus в краткосрочен план, а компанията запази годишната си прогноза за печалбата, но подсказва за значителни предизвикателства в увеличаването на производството в една икономическа среда, свързана с недостиг на работна ръка и материали. По-бавното нарастване на производството на А320 означава, че петгодишното изоставане на поръчките може по-трудно да бъде преодоляно, засягайки наличните клиенти и потенциално накърнявайки възможността на гиганта да спечели нови.

Airbus отчете коригирана печалба преди лихви и данъци от 2,64 млрд. евро за първото полугодие, което е с 2% по-малко спрямо резултата година по-рано. Анализаторите прогнозираха 2,55 млрд. евро печалба по данни на Bloomberg.

Сумата трябва да достигне 5,5 млрд. евро за цялата 2022 г., спрямо 4,9 млрд. евро за 2021 г. Свободният паричен поток се очаква да е до 3,5 млрд. евро преди финансирането от клиенти и придобиванията, или колкото миналата година.

Фори разкри, че Airbus има 26 самолета, които са произведени, но от края на юни чакат на пистата без двигатели. Днес той сподели, че Airbus се надява да сведе този брой до нула до края на годината и не вижда поръчки в риск от закъсненията на доставките.

Airbus имаше близо 100 самолета, на които им липсват различни компоненти, след като не успя да намали значително броя им през миналата година. Освен това се бори с енергийния недостиг предвид последиците от руската инвазия в Украйна и подготването на потенциални ограничения в доставките на газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още