IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Air France-KLM понижи прогнозата си за капацитета заради трудностите по летищата

Авиокомпаниите из Европа са изправени пред трудова криза това лято

11:46 | 29.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Air France-KLM в петък понижи прогнозата си за капацитета през третото тримесечие, позовавайки се на оперативните трудности на летищата, които може да натежат на представянето ѝ, съобщава Ройтерс.

Компанията очаква капацитетът да достигне 80-85% от нивата, постигнати през третото тримесечие на предпандемичната 2019 г., намалявайки прогнозата си от май за 85-90%.

Силното възстановяване, което виждаме това лято, поставя цялата авиоиндустрия на тест“, каза главният изпълнителен директор Бен Смит в съобщение към отчета.

Макар че Air France-KLM се бе подготвила за нива на търсене, близки до нивата отпреди пандемията, нашите авиолинии не са имунизирани към големите оперативни предизвикателства, които се случват по света“, каза той.

Авиокомпаниите из Европа са изправени пред трудова криза това лято, тъй като бързото възстановяване на туризма доведе до недостиг на служители, а ускоряващата се инфлация накара кабинните екипажи и пилотите да искат по-високо заплащане и по-добри условия на труд.

Нидерландското подразделение на групата KLM, заедно с Lufthansa, British Airways и easyJet, съкратиха полетите си това лято и са принудени да наложат ограничение на продажбите на билети, за да се справят с прекъсванията.

KLM, която обяви по-рано през юли, че е достигнала колективно трудово споразумение за увеличение на заплатите на наземния екипаж, в отделно изявление в петък каза, че острият ръст на броя на пътниците, дългите опашки на летище Схипхол в Амстердам и недостигът на служители са наложили сериозен натиск върху дейността, особено през май и юни.

Air France-KLM обаче надви очакванията за тримесечието със завръщане към основна и нетна печалба.

Печалбата за второто тримесечие от текущите операции е достигнала 386 млн. евро, а нетната печалба възлиза на 324 млн. евро, като и двата резултата са над прогнозите на анализаторите.

Компанията, чиято активност включват и товарен превоз и поддръжка, заяви, че средата за доходността трябва да остане висока за останалата част от 2022 г., над нивата от 2019 г., благодарение на силното търсене през лятото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още