IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси записаха най-силния си месец от ноември 2020 г.

Новите корпоративни отчети и положителни данни за икономиката на еврозоната подкрепиха търговията в петък

19:44 | 29.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси приключиха месеца с ръст в петък, а инвеститорите бяха под влиянието на новата порция корпоративни отчети и ключови икономически данни за еврозоната, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 1,3%, като петролният и газов сектор нарасна с 2,9% и поведе ръстовете, а почти всички сектори завършиха на положителна територия с изключение на здравеопазването, което отбеляза спад от 0,4 на сто.

Индексът нарасна с 6,3% през юли и записа най-добрия си месец от ноември 2020 г. насам.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е нагоре с 1,06% до ниво от 7423,43 пункта. Германският DAX напредна с 1,52% и завърши месеца на равнище от 13 484,05 пункта. Френският CAC 40 е нагоре с 1,72% до 6448,5 пункта.

Икономическият растеж в еврозоната се е ускорил през второто тримесечие, показаха официални данни от петък, въпреки ескалиращата газова криза и рекордно високата инфлация.

Блокът с 19 страни отчете ръст на БВП от 0,7%, като надмина очакванията за растеж от 0,2% в рязък контраст с негативните годишни данни в САЩ през първото и второто тримесечие.

Корпоративните отчети продължават да движат промените в цените на акциите в Европа. Standard Chartered, Santander, Renault, Air France-KLM, BNP Paribas, AstraZeneca, Engie и Swiss Re бяха сред големите играчи, които обявиха резултатите си преди края на търговията в петък.

На върха на Stoxx 600 книжата на базираната в Испания инвестиционна компания Allfunds Group поскъпнаха със 17%, след като тя публикува отчета си за първото полугодие.

На дъното на индекса нидерландската компания за осветление Signify отбеляза спад от близо 12% след тримесечните си резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още