IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank увеличава печалбата си благодарение на силния бизнес с клиенти

Преди една година банката все още беше на червено, но сега надмина очакванията на анализаторите

09:45 | 03.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Преструктурирането на Commerzbank под ръководството на главния изпълнителен директор на банката Манфред Кноф дава резултати. Нетната печалба през второто тримесечие е 470 млн. евро, както обяви банката в сряда. Това надмина очакванията на анализаторите, които средно очакваха 370 млн. евро по данни на Ройтерс.

„През първата половина на годината увеличихме приходите от клиентски бизнес и в двата сегмента повече от очакваното и увеличихме оперативната си печалба повече от два пъти", заяви Кноф при представянето на бизнес данните.

Година по-рано разходите за съкращения на работни места и закриване на клонове вкараха Commerzbank на червено с 527 млн. евро. За 2022 г. Кноф все още се стреми към печалба от над един милиард евро и иска да разпредели 30% от печалбата, подлежаща на разпределение между акционерите, като дивидент.

През второто тримесечие общите приходи на банката са се ускорили с 30% на годишна база до 2,4 млрд. евро. В същото време кредиторът заделя 106 млн. евро за евентуални просрочия по кредити, което е с една пета повече от предходната година.

Институцията се придържа към целта си да реализира печалба от над 1 млрд. евро за цялата година. „Тази прогноза е обвързана с условието, че няма да има значително влошаване на икономическото развитие, например поради по-нататъшни затруднения в доставките на газ", заяви в средата на юли финансовият директор Бетина Орлоп.

Най-големият удар може да дойде, ако Русия напълно спре доставките на газ за Европа, което вероятно ще потопи Германия в тежка рецесия и ще генерира загуби в целия кредитен портфейл на Commerzbank.

При такъв сценарий нормирането на газа „вероятно ще бъде неизбежно", заяви Commerzbank в тримесечния си доклад. Последвалата икономическа криза вероятно би била подобна на „тази, която настъпи след финансовата криза през 2009 г.".

Стратегията на Кноф се сблъсква и с няколко препятствия по отношение на разходите, тъй като инфлацията води до по-високи заплати за служителите, особено в полското дъщерно дружество на Commerzbank – mBank, коментира и Bloomberg. Полската кредитна ваканция за ипотечни кредити влоши ситуацията и ще доведе до спад на приходите през третото тримесечие, а вноските в новосъздадения фонд за доброволно спасяване на банките в страната са добавили разходи за германския кредитор за 83 млн. евро между април и юни.

Въпреки това разходите всъщност намаляват през второто тримесечие, тъй като през последните дванадесет месеца Commerzbank съкращава персонал и клонове. Тя заяви, че „по-нататъшното засилване на натиска от страна на инфлацията" заради допълнителни разходи като по-високите цени на енергоизточници и нарастващите променливи възнаграждения „ще бъде компенсирано чрез управление на разходите".

Неуспешен проект за аутсорсинг на IT през миналата година и потенциално решение да запази фронт-енд приложенията на своето дигитално брокерско звено Comdirect премахнаха икономиите на разходите, които Кноф беше заложил в първоначалния си план. Банката вече веднъж отслаби целта си за разходите до 2024 г., откакто Кноф представи стратегията си през миналата година, въпреки че в същото време повиши целта за рентабилността, тъй като очаква по-силен ръст на приходите, който ще компенсира с повече от половин процент ефекта от по-ниските икономии на разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още