IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствениците на жилища в Полша получават „кредитна вакация“ за ипотеките

На кредитополучателите в страната е разрешено да отложат до осем вноски, тъй като лихвените проценти се повишиха рязко

13:36 | 30.07.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Заради рязкото покачване на лихвените проценти собствениците на финансирани с кредити къщи и апартаменти в Полша имат право няколко пъти да преустановят плащането на вноските. От петък потребителите могат да подават първите заявления за т.нар. кредитна ваканция в своите банки. Сървърите на някои банки се сринаха под напора на исканията, а някои кредитори обявиха по-дълго работно време за служителите си на гишетата, предава DPA.

Съгласно закона кредитополучателите могат да поискат отсрочване на до осем вноски. За третото и четвъртото тримесечие на 2022 г. са предвидени по две вноски. През 2023 г. във всяко тримесечие може да не се изплаща по една вноска. По този начин управляващата партия PiS изпълни обещание, дадено на полските семейства, заяви министър-председателят Матеуш Моравецки, цитиран от местната агенция PAP. „Може би до 2024 г. отново ще се сблъскаме с падащи лихвени проценти“, надява се той.

Покачващите се потребителски цени и разхлабената фискална политика накараха централната банка да започне най-бързата досега кампания за повишаване на лихвените проценти. Това затрудни някои кредитополучатели в изплащането на ипотеки, които в Полша са основно заеми с плаваща лихва, базирани на лихвата Wibor.

В същото време повечето банки поддържат ниски лихви по депозитите, печелейки значително.

Около два милиона семейства в Полша са финансирали къщите или апартаментите си с ипотечни кредити. Лихвените проценти са предимно променливи и зависят от основния лихвен процент, който сега се е повишил. За да ограничи повишаването на цените, Полската централна банка повиши основния лихвен процент до 6,5%. Германската Commerzbank, която има силен бизнес в съседната страна, очаква кредитните ваканции на полските ѝ клиенти да я натоварят с 210 млн. до 290 млн. евро до 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
не са собственици ... и сигурно няма да бъдат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още