IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ING изненада с печалбата благодарение на по-малко провизии за лоши заеми

Нетната печалба е в размер на 1,18 млрд. евро през трите месеца до юни, а прогнозите бяха за 1,07 млрд. евро

12:07 | 04.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Нидерланският кредитор ING Groep отчете по-добра от очакваното печалба за второто тримесечие, след като стана ясно, че банката е заделила по-малко пари за защита от лоши заеми от прогнозираното.

Нетната печалба е в размер на 1,18 млрд. евро през трите месеца до юни, като прогнозите бяха за 1,07 млрд. евро, става ясно от съобщение на нидерландския кредитор, цитирано от Bloomberg. Провизиите за загуби от заеми в размер на 202 млн. евро са понижение спрямо 509,3 млн. евро средна прогноза на анализаторите.

Краят на годините на отрицателни лихви за Европейската централна банка (ЕЦБ) поставя в благоприятна среда кредиторите на континента, които засега успяват да избегнат увеличението на лошите кредити.

ING предлага едни от най-големите бонуси за инвеститори през последните години, а през юни се присъедини към конкурентите си, обещавайки още милиарди за дивиденти и обратно изкупуване на акции през следващите години.

„Нашите резултати са силни на фона на средата“, коментира главният финансов директор Танате Путракул пред Bloomberg. „Гледайки напред, предвид инфлацията сме предпазливи за това какво ще ни донесе бъдещето“, допълва той.

ING нарече провизиите за загуби от заеми „скромни“ и заяви, че качеството на кредитите ѝ остава в добро състояние. Банката намалява също така количеството средства, свързани с Русия, заменяйки по-общ буфер с провизии за индивидуални клиенти. Компанията също така заменя и оставащите си буфери за последствия от пандемията с такъв, фокусиран върху рискове като увеличаване на разходите за енергия, инфлация и лихвени повишения.

Европейски банки като ING, които разчитат на приходи от кредитиране, а не толкова от търговия, обират приходите от увеличаващите се лихвени проценти в усилията на централните банки да се преборят с инфлацията. Миналата седмица няколко водещи банки от еврозоната отчетоха по-добри от очакваното печалби за второто тримесечие отчасти благодарение на силните приходи от кредитиране.

Нетните приходи от лихви са се увеличили до 3,47 млрд. евро през тримесечието, което приблизително е в унисон с очакванията на анализаторите. Рентабилността на бизнеса с кредити на ING намалява спрямо първото тримесечие на годината, тъй като „растежът на нетните приходи от лихви не компенсира напълно увеличението на средните баланси“, посочват от кредитора.

Увеличаването на изплащанията за акционерите от конкуренти като UBS и UniCredit засилиха натиска и върху ING за повишаване на дивидентите и обратното изкупуване на акции. Холандският кредитор обеща през юни да разпредели 17 млрд. евро през идните години.

Банката съобщи, че ще изплати междинен дивидент от 17 цента за акция, което представлява около една трета от печалбата през първата половина на годината.

ING ограничи новите сделки с руски клиенти, но не стигна до пълно излизане от страната.

През същото тримесечие на миналата година банката е освободила 91 млн. евро резерви, натрупани по време на пандемията. Нетната печалба намалява с 19% спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още