IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ING отчете ръст на печалбата, но увеличи провизиите за лоши кредити

Банката планира да позволи на служителите си да работят от дома през половината време след отпадането на ограничителните мерки заради пандемията

15:44 | 03.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата нидерландска банка ING Groep NV отчете по-високи от очакваното провизии в отчета си за четвъртото тримесечие, тъй като се е подготвила за въздействието на по-високата инфлация върху клиентите, предаде Ройтерс.

ING отчете 27% ръст на печалбата преди облагане с данъци до 1,33 млрд. евро за четвъртото тримесечие на годишна база, малко под прогнозите на анализаторите за 1,47 млрд. евро според данните на Refinitiv. За същия период на 2020 г. печалбата преди данъци беше 1,05 млрд. евро.

"Лекото разминаване с прогнозите се дължи на по-високите разходи и провизии, частично компенсирани от по-високите приходи", коментират анализатори от Jefferies. Акциите на компанията, чиято цена почти се удвои през последната година, поевтиняха след отчета с 4,5% до 12,89 евро за брой.

Провизиите за лоши кредити през тримесечието са се увеличили до 356 млн. евро от 208 млн. евро, като по-голямата част от увеличението се дължи на очакването, че ускоряващата се инфлация и разходите за енергия могат да засегнат платежоспособността на клиентите с ипотеки.

Въпреки че стойностите на имотите на основните за ING пазари в Германия и Нидерландия в момента се покачват, а действителните просрочия остават ограничени, главният изпълнителен директор на компанията Стивън ван Райсвейк посочи, че компанията смята, че е разумно да направи провизиите.

Стойността на обезпеченията по бизнес заемите също е обвързана с инфлацията и лихвените проценти, посочи той.

"Инфлацията, която сега наблюдаваме да се покачва доста рязко – има и потенциален риск стойността на обезпечението да намалее, така че в случай на просрочие от страна на клиент това означава, че и нашият процент на възстановяване ще спадне", обясни той.

Ван Райсвейк изтъкна, че сред положителните резултати през тримесечието са по-високите обеми на заемите и силен ръст на таксите.

Като ключов показател за рентабилност на банките нетният лихвен марж на ING се свива леко спрямо година по-рано до 1,37% от 1,41%. Банката е под натиск от ниските лихвени проценти, въпреки че смекчи удара, като начислява отрицателни лихви върху по-големите депозити на свои клиенти.

Приходите от такси и комисиони нарастват с 20% до 925 млн. евро на годишна база, след като банката повиши таксите за клиентите на дребно за банкови пакети, разплащания и инвестиционни продукти.

Отпуснатите заеми се покачват с 4,8%, или с 13,4 млрд. евро, до 632 млрд. евро, като се наблюдава добър растеж сред клиентите на банкиране на едро и увеличение на ипотеките за клиенти в Германия.

ING Groep планира да позволи на служителите си да работят от дома през половината време, след като правителствата премахват ограничителните мерки заради пандемията.

"Ще възобновим работата си в хибриден режим", заяви Стивън ван Райсвейк, цитиран от Bloomberg. "Целим хората да прекарват приблизително 50% в офиса и 50% у дома. Очаквам това, честно казано.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още