IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ING: Еврозоната я чака рецесия, независимо дали руският газ спре

Дългоочакваното икономическо възстановяване на еврозоната е отменено, посочва икономистът Карстен Бжешки

20:08 | 07.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Еврозоната ще изпадне в рецесия, независимо от това дали руските енергийни доставки спрат или не. На това мнение поне са от ING, откъдето смятат, че тази перспектива ще ограничи повишаването на лихвените проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Дългоочакваното икономическо възстановяване на еврозоната е отменено“, посочва икономистът Карстен Бжешки в бележка, цитиран от Bloomberg. „Никой от настоящите рискови фактори за икономиката на еврозоната едва ли ще изчезне скоро“, допълва той.

ING понижи прогнозата си за икономическия растеж за 2022 г. за еврозоната до 2,6% и прогнозира рецесия към края на годината. По думите на Бжешки „това е без всъщност да се прогнозира пълно спиране на руския петрол и газ“.

Трейдърите свиват прогнозите за очаквани лихвени повишения. Графика: Bloomberg

Инвеститорите станаха все по-притеснени, че рисковете около енергийния сегмент може да доведат тенденция на спад. Един евентуален тежък икономически шок би направил по-трудно затягането на паричната политика за ЕЦБ и по всяка вероятност ще увеличи разликата в лихвите със САЩ. Тези притеснения все повече тласкат еврото към паритет с долара. Към 20 ч. българско време единната валута се разменя за 1,0154 долара.

За Бжешки влошаващата се прогноза може да мотивира ръководството на централната банка да избърза с намерението да увеличи лихвите.

Той очаква властите да могат да увеличат лихвите само със 100 базисни пункта до края на годината.

„Надвисналата рецесия не само в еврозоната, но и в САЩ, както и съмненията за устойчивостта на дълга в еврозоната, би трябвало да предотвратят отиването на ЕЦБ отвъд първоначалното нормализиране, запазвайки лихвите без промяна през 2023 г.“, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Няма спасение за европейските народи, докато не се разправят с политиците си - нагли, арогантни и най-вече абсолютно некомпетентни. И сега - в ЕС - ежедневно се ЗАТВАРЯТ заводи - докато в "санкционираната" Русия се ОТВАРЯТ нови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още