IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовият дебют на NIS – ключов за възстановяването на сръбската борса

Правителството се надява да съживи интереса към местния капиталов пазар с листването на петролната компания на борсата в Белград

16:11 | 24.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсовият дебют на NIS – ключов за възстановяването на сръбската борса

Борсовият дебют на сръбската петролна компания Naftna Industrija Srbije (NIS) на Белградската фондова борса в края на този месец ще покаже дали капиталовият пазар в страната може да си върне интереса от страна на инвеститорите, след като обемите на търговия се свиха до най-ниските си нива за последните десет години.

Според финансови анализатори от Sinteza, East Capital и Raiffeisen Centrobank листването на компанията, която се занимава с добива на природен газ и петрол главно в местността Войводина, ще е от ключово значение за възстановяването на сръбската фондова борса, предаде Bloomberg.

В края на миналата седмица стойността на изтъргуваните акции на 15-те компании от главния сръбски борсов измерител Belex падна под 344 хил. евро при едва 277 сключени сделки. В същото време полският индекс WIG 20, в който участват 20-те най-ликвидни и големи полски компании, отбеляза далеч по-голям оборот от 277 млн. евро при 23,7 млн. сделки в рамките на същия ден.

Приватизацията на сръбската петролна група NIS започна през 2007 г., като в началото на 2008 г. общо 51% от нейния капитал бе продаден от правителството на руската компания ОАО „Газпром нефт“ срещу сумата от 400 млн. евро и ангажимент за инвестиции в размер на 550 млн. евро до 2012 г.

Правителството планира да качи за търговия 20% от акциите на NIS на борсата в Белград. Петролната компания се оценява на общо 800 млн. евро, което ще направи нейният борсов дебют най-големия в историята на сръбската фондова борса.

Чрез продажбата на дялове в големи държавни компании правителството се надява да съживи интереса на инвеститорите към балканската страна, която бе отбягвана от тях през последната година на фона на политическата и икономическа нестабилност.

Преките чуждестранни инвестиции в Сърбия са намалели наполовина до 419,5 млн. евро през първата половина на тази година в сравнение с 894 млн. евро през същия период на миналата година, съгласно последните данни на сръбския статистически офис.

Според анализаторите на базираната в Белград брокерска компания Sinteza Invest Group листването на NIS ще тества апетита на чуждестранните инвеститори към Сърбия. Портфейлните инвестиции в Сърбия, които бяха отрицателни през 2008 г. и 2009 г., възлязоха на 64.29 млн. евро през първото полугодие на тази година в сравнение с отлив от 61,76 млн. евро през същия период на 2009 г.

Очакваната продажба на националната телекомуникационна компания Telekom Srbija чрез борсата също ще подкрепи възстановяването на капиталовия пазар, смятат анализаторите на базираната в Стокхолм шведска инвестиционна компания East Capital.

Сръбският индекс Belex се е понижил със 70% под рекордните си нива, отбелязани през 2007 г., което според тях е знак, че е дошъл подходящия момент за повторно влизане на сръбските капиталови пазари.

От базираната във Виена Raiffeisen Centrobank са на мнение, че възможностите на сръбския фондов пазар ще привлекат най-вече вниманието на регионално насочените инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още