IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия разкри колко плаща на шпионите си

Ръководителят на държавната служба за сигурност получава по-висока заплата от премиера Путин и президента Медведев

15:07 | 01.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Русия разкри колко плаща на шпионите си

Потайната руска служба за вътрешно разузнаване и сигурност се присъедини към инициативата на Кремъл за прозрачност в управлението и разкри доходите на ръководните си кадри в опит да отклони обвиненията на активисти, че в агенцията работят едни от най-отявлените рушветчии в Руската федерация, пише Reuters.

За първи път в историята на руската държава могъщата „Федеральная служба безопасности“ (ФСБ) декларира на интернет страницата си доходите на своите шефове. През 2009 г. началникът на службата Александър Бортников е получил 4,7 млн. рубли (152 хил. долара), което е приблизително с 20% повече в сравнение с руския президент и руския премиер. Московският ежедневник Комерсант коментира, че ФСБ е закъсняла с три месеца с публикуването на декларациите за доходи.

По време на президентския мандат на Владимир Путин (2000 г. – 2008 г.) ФСБ, наследник на спечелилото си мрачна слава от времето на Студената война КГБ, се превърна в една от най-влиятелните организации в Русия. Самият Путин, който е бивш агент на КГБ понастоящем е премиер на Русия.

Миналата година руският президент Димитрий Медведев подписа декрет, изискващ всички високопоставени чиновници във Федерацията да предоставят публично информация за доходите си, недвижимото си имущество и притежаваните превозни средства.

По-рано през годината за 2009 г. Медведев декларира доход, възлизащ на 3,34 млн. рубли (108 хил. долара). Неговият политически наставник Путин е получил 3,89 млн. рубли (126 хил. долара).

От идването си на власт преди две години руският президент нееднократно е обещавал да елиминира корупцията, въпреки че според анализатори до сега в тази насока е направено много малко. Според активисти на граждански организации голяма част от богатството на държавните чиновници може все още да е скрито, защото правилата не изискват от тях предоставяне на данни за корпоративна собственост.

Според доклад на руска организация за защита на човешките права, публикуван по-рано този месец, престъпните организации и властта в Русия са все по-тясно свързани. Според активисти на организацията представители на ФСБ са взимали някои от най-тлъстите подкупи и са свързани с покровителство на определени бизнеси или незаконното придобиване на други, които отказват да си плащат.

Русия е класирана на 146-то място сред 180 страни в Corruption Perception Index на Transparency International – индекс в дъното на който се нареждат най-корумпираните страни в света.

Подписаният през декември 2009 г. от Медведев декрет забранява на официални лица да приемат подаръци на стойност по-голяма от 3000 рубли (97 долара) и постановява, че те трябва да информират държавата ако възнамеряват да се присъединят към компании от сектори където могат да имат конфликт на интереси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още