IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спекулация за консолидация на гръцките банки предизвика резки ръстове на борсата

Акциите на Alpha Bank, Piraeus Bank и EFG Eurobank поскъпват с по над 15 на сто днес

12:50 | 21.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Спекулация за консолидация на гръцките банки предизвика резки ръстове на борсата

Акциите на гръцката банка Alpha Bank поскъпнаха рязко днес, тъй като инвеститорите залагат на сключването на сделка за придобиването на финансовата институция от National Bank of Greece (NBG).

В петък NBG предложи цена от 2,9 млрд. евро за придобиването на Alpha Bank, но офертата бе отхвърлена от борда на директорите. Предложението е включвало обединяване на двете банки, като срещу всеки 8 акции на Alpha Bank инвеститорите са щели да получат по 11 акции от новата финансова институция.

Книжата на двете финансови институции бяха спрени от търговия в петък по обяд, а при възстановяването на сделките тази сутрин акциите на Alpha Bank се изстреляха с 16,2 на сто до 5,58 евро за брой. Акциите на NBG пък поскъпнаха с 6,1 на сто до 8,03 евро на акция.

Според анализатори, цитирани от Wall Street Journal, пазарните участници не смятат, че сделката окончателно е пропаднала. Мнозина дори очакват офертата на NBG да е само началото на дългоочаквана консолидация на банковия сектор в Гърция.

И двете финансови институции са представени на българския пазар. Alpha Bank оперира със собственото си име като чуждестранен банков клон, докато NBG е собственик на Обединена българска банка АД.

Новината предизвика сериозен интерес към банковия сектор като цяло, като акциите на EFG Eurobank се изстреляха със 17 на сто, а акциите на Piraeus Bank напреднаха с 15 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още