IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опрощаването на дълга на Гърция не сваля страната от сцената

Напрежението около южните ни съседи не намалява, предстоят нови решителни моменти

08:02 | 12.03.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Опрощаването на дълга на Гърция не сваля страната от сцената

Финансовите министри на страните от еврозоната продължават разговорите за бъдещето на Гърция и тази седмица. Днес те имат среща в Брюксел, като очакванията са да бъде дадено окончателно одобрение за отпускане на втория спасителен пакет за Атина, пише ВВС.

В края на миналата седмица Гърция направи важни стъпки към получаването на спасителната помощ, след като бе постигната дългоочакваната сделка с частните кредитори. Чрез нея дълговото бреме на страната бе намалено с над 100 млрд. евро.

Сделката с банките, пенсионните фондове и другите частни кредитори на Гърция е най-голямата подобна операция в историята на финансовите пазари. Тя бе условие за отпускането на втория спасителен пакет от Европейската централна банка, Европейския съюз и Международния валутен фонд, който е на стойност 130 млрд. евро.

Последната дума ще имат членовете на Еврогрупата, които трябва да дадат своето одобрение.

Следващата важна дата в сагата по спасяването на Гърция е 15 март, когато ръководителите на МВФ трябва да решат с каква сума ще участват в спасителния фонд на еврозоната.

Споразумението с частните кредитори бе определено от Гърция като исторически момент. То предизвика позитивни реакции сред лидерите на еврозоната, като френският президент Никола Саркози дори обяви, че с него „проблемите вече са решени”.

Преструктурирането на дълговете и замяната на съществуващите облигации с такива с по-ниска номинална стойност бе определено от рейтинговите агенции Fitch и Moody’s като банкрут на Гърция. Подобно е мнението и на Международната асоциация за търговия със суапове и деривати, според която е налице „кредитно събитие”.

Това означава, че ще трябва да бъдат изплатени компенсации по суапове за защита от банкрут на Гърция (CDS) на стойност 3,2 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Да, има международен съд в който се съдят държави. Не могат ли инвеститорите да си търсят правата там? Или там могат само нас да ни съдят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Отивате в Банката и тя едностранно променя условията на договора.Да ама аз помня как съдиха не една Банка за едностранна промяна на договора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Ама от тая Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
" ... след като бе постигната дългоочакваната сделка с частните кредитори."Добрият нрав позволява горния текст да се чете и като: След като частните кредитори бяха попитани - Вземаш тридесетина процента или нищо, избирай? или "Кое ти харесва повече - врабче в ръката или патица в небето?... Което от своя страна допринася за по-добрата представа на ситуацията и съответния анализ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
bondinio
преди 12 години
писнА ми от тая Гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още