IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеята за еврооблигации раздели Европа

Ангела Меркел отстоява позицията си, че еврооблигациите не са средство за генериране на растеж

10:07 | 24.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Монти (вляво), Меркел и Оланд засега гледат в различни посоки<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Монти (вляво), Меркел и Оланд засега гледат в различни посоки. Снимка: Ройтерс

Многократно преди срещата Меркел подчерта своята опозиция и заяви, че еврооблигациите не са средство за генериране на растеж. Няколко правителства са подчертали, че едни и същи лихвени проценти за различните икономики не винаги имат положителен ефект. „Дискусията е много балансирана", заяви Меркел.

Ван Ромпой от своя страна заяви, че еврооблигациите са "дългосрочен проект", който не може да се осъществи бързо. "Това отнема време". Постепенно е станало ясно, че предварително договореният фискален пакт за по-строга фискална дисциплина ще бъде допълнен с пакет за постигане на икономически ръст. Така например капиталът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в Люксембург ще бъде увеличен, за да се предоставят повече заеми за различни проекти. Изпълнителният съвет на банката е бил помолен да обмисли увеличение на капитала, каза Ван Ромпой.

Еврооблигациите обаче не са единственият спорен въпрос. Оланд призова, подобно на на министър-председателя на Италия Марио Монти, спасителният пакет EFSF да може в бъдеще да помага директно на банките. Той също така призова за съвместна система за гарантиране на влоговете в Европа. И двете предложения са били отхвърлени от германското правителство. Въпреки това новият френски президент енергично отхвърля впечатлението за разделяне на френско-германския дует. Ясно е било желанието на двете страни да постигнат компромис.

Същевременно социалистът Оланд предупреди в първото си появяване на среща на върха на ЕС за възможно разделение на Европа. ЕС е не само само пред икономическо, но също така и пред едно демократично предизвикателство. Налице бил нарастващ популизъм на север, защото там много граждани не искат да плащат за други държави от ЕС. А на юг имало друг популизъм, който се обръща срещу ЕС, защото въпреки жестоките спестявания там хората още не могат да се справят.

27-те държавни и правителствени ръководители потвърдиха желанието си Гърция да остане в еврозоната и обещаха да помогнат на страната. „Но Гърция трябва да изпълни своите спестявания и ангажиментите за реформи“, се казва в изявлението. Меркел се е срещала в рамките на срещата на върха и с министър-председателя на Гърция Панайотис Пикраменос.

Желанието на ръководителите на ЕС и на държавните и правителствените ръководители в еврозоната е Гърция да остане в зоната, но не на всяка цена.

„Гърция трябва да отстоява своите задължения", заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в четвъртък сутринта в Брюксел.

В сряда европейските индекси изгубиха над 2% поради опасенията, че може да се наложи Гърция да бъде изгонена от еврозоната.

Също вчера се появи и първата официална информация, че страните от валутния съюз наистина се готвят за подобен сценарий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още