IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките публични финанси са изправени пред колапс

Резкият спад на данъчните постъпления и слабият контрол върху разходите в последния месец почти са пресушили хазната в Атина

12:27 | 28.05.12 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Слуховете за завръщане към драхмата стават все повече.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Слуховете за завръщане към драхмата стават все повече. Снимка: Ройтерс

Гръцките публични финанси е възможно да рухнат още в началото на юни, което ще остави без доходи стотици хиляди пенсионери и хора, заети в публичния сектор, освен ако след изборите на 17-и юни не бъде сформирано стабилно правителство.

За това предупреди бившият министър-председател на Гърция Лукас Пападимос, цитиран от Financial Times.

Според Пападимос ситуацията в страната се влошава по-бързо от предвиденото, а в началото на юни паричните потоци е по-вероятно да са отрицателни заради резкия спад на данъчните постъпления и отслабения контрол върху разходите в периода между изборите от началото на май и следващите в средата на юни.

Много от гърците отложиха данъчните си плащания заради политическата нестабилност в страната и опасенията, че Атина ще се откаже от еврото, отбелязва изданието.

След изборите от 6 май гърците освен това масово започнаха да теглят спестяванията си от местните банки. Бягството от банковата система на страната е на път да причини сериозна ликвидна криза, която през почивните дни е била обсъдена от президента Каролос Папуляс и лидерите на политическите партии.

Папуляс и гръцките партийни лидери са разгледали доклад от 8 страници, в който се посочва, че Атина е изправена пред сериозни трудности при покриването на разходите през юни.

Служебният финансов министър на Гърция Георгиос Заниас вероятно ще се опита да пренасочи 3 млрд. евро от гръцкия фонд за финансова стабилност, който беше създаден от международните кредитори на страната в подкрепа на банковата рекапитализация, към бюджета, посочва изданието, като се позовава на анонимен правителствен източник.

Обмисля се и емитирането на по-голям краткосрочен дълг, така че да се поддържа резерв от средства в размер на 4-5 млрд. евро, които да се харчат при извънредни ситуации.

Засега фискалните проблеми на Гърция имат само вътрешно отражение, тъй като следващото плащане по облигации с изтичащ матуритет, държани от Европейската централна банка (ЕЦБ) и други централни банки на държави от еврозоната, е през август.

Спадът на данъчните приходи обаче се усеща все повече, тъй като заради свиването на постъпленията в хазната не беше възстановено ДДС на гръцкия бизнес, а разходите за публични инвестиции бяха орязани с над 20% през първите 4 месеца на годината.

Временно са замразени и трансферите на гръцкото здравно министерство към болниците за покриването на дългове към доставчици на медикаменти и консумативи. Това налага пациентите да заплащат пълната стойност на лечението, отбелязва изданието.

Гръцката държавна енергийна компания PPC получи 250 млн. евро от бюджета, за да покрие част от дефицита си, след като хиляди гърци спряха да плащат сметките си за ток, в които беше включен и новият имотен данък.

Опасенията за излизане на страната от еврозоната и политическия хаос обаче като че ли отрезвиха избирателите. Резултатите от проучвания на общественото мнение показват, че подкрепата за проевропейските партии, които подкрепят икономиите, отново е започнала да расте. Близо 26% от гласоподавателите подкрепят Нова демокрация, докато радикалната лява партия СИРИЗА отново е втора с около 20% от гласовете на гърците.

Подобрил се е и рейтингът на лидерът на Нова демокрация Антонис Самарас, като социолозите отново го сочат за най-вероятния нов премиер на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
RedBot
преди 11 години
Спомням си една държавица, дето спря да си плаща дълговете.Едни хиляди проценти инфлация се появиха. И едни посланници съветваха със силата на закон. Нищо ново под балканското слънце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
Иван Митев
преди 11 години
Стопанската криза и болезнените щети е цената, която гърците плащат за своя държавна финансова грешка.За да е възможно успешно премахване на гръцка стопанска криза е потребно да се прекрати причината, която я създава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Tedo
преди 11 години
А като ги плаща с нови заеми докъде ще стигне бе умник ? А ? Боянчо, селски пич си ти, дребно скроен, не виждаш по-далеч от върха на цървула си. И кой е казвал, че като обяви мораториум Гърция всичко ще е ОК-напротив-обедняване, девалвация, хиперинфлация, драстично сваляне на жизнения стандарт, може би гражданска война и т.н. и т.н... май пак нищо не си разбрал. НО поне ще имат реална база да се възстановят, да изградят конкурентна икономика и да генерират растеж в обозримо бъдеще - 5-10 години, мъчителни години. Години, през които мишоци като теб ще злорадстват, че съседът му няма пари за лекарства и хляб, типично по нашенски. Защото другата алтернатива ВЕЧЕ е: колониална Гърция, поддържана изкуствено на системи, териториална единица, а не суверенна държава. Сега разбра ли, или пак нищо не вдяна ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Същите изборни резултати и нови избори през юли или август.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Това вече го знае и домашния ми любимец и изключи гръцкия зехтин от менюто си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
Ivkoo
преди 11 години
Споко тепърва ще става зле в Гърция... Дори не е започнало да става зле все още... Търпение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
Valuator
преди 11 години
Все някога идва Видов ден, когато сметките трябва да се плащат. А гърците ще научат този урок по много трудния начин, само жалко, че покрай тях и другите малко или много ще го отнесат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Няма страшно МВФ ще ги подкрепи горките, че са по зле от гладуващите в Африка. Нямам думи колко нагла може да бъде цяла една нация..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Къде са глупаците дето твърдяха, че Гърция като спре да плаща за заемите си и всичко ще е песен там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Нищо, Европа дава пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още