IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Без еврото Германия ще е политическо и икономическо джудже

Икономистът предлага да се раздадат ваучери за почивка в кризисните страни и данъчни облекчения при купуване на имот там

10:09 | 12.06.12 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нуриел Рубини: Не прекратявайте помощта за Гърция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини: Не прекратявайте помощта за Гърция. Снимка: Ройтерс

Който спре помощите за Гърция рискува тотален срив на еврозоната, предупреждава американският икономист Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics, в интервю за германския ежедневник Bild. По думите му краткосрочните решения за еврокризата не зависят толкова силно от изборите в Гърция, а от това как ще реагира Европа на това.

Икономистът предлага или контролирано излизане на Гърция от зоната при продължаващо финансово подпомагане, или запазване на страната като член на еврозоната и финансирането ѝ в продължение на 20 години по подобие на Източна Германия след обединението. 

По думите му и двата варианта са по-евтини за германския данъкоплатец, отколкото оставянето на еврозоната да се срине. Защото без еврото Германия би била политическо и икономическо джудже спрямо САЩ и Китай. „Като експортна нация Германия има нужда от еврото и европейските си партньори. Затова казвам – или да плуват заедно, или заедно да потънат!“

Според Рубини дълговата криза може да се реши, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) разшири масирано паричната си наличност. С това еврото ще отслабне спрямо долара. Най-добре би било ако двете валути имат почти еднаква стойност, смята икономистът. „Тогава южните европейски държави като Гърция, Италия и Испания ще имат истински шанс да станат конкурентоспособни“, твърди той.

По думите му този вариант е за предпочитане пред постоянното затягане на коланите. „Трябва да се сложи край на лудостта на пестене. Правителствата трябва да намалят данъците и да увеличат заплатите, защото Европа се нуждае от ръст.

Германското правителство би трябвало да издаде по един ваучер за 1000 евро на всяко домакинство, които обаче могат да се осребрят само за почивка в изпадналите в криза страни. По този начин ще се насърчи тамошната икономика. Освен това всеки, който придобие имот в южните страни, трябва да получи данъчни облекчения“, казва още Рубини.

Според него европейците ще трябва да предоставят част от свободата си на Брюксел, а правителствените ръководители да разработят план за развитието с времеви хоризонт между пет и десет години. В резултат ще се получи Европа, която има не само еднаква валута, но и обща финансова и данъчна политика.

„Освен това Европа се нуждае и от единна банкова система с централен надзорен орган. Ако всичко това се случи, Ангела Меркел може да стане президент на Нова Европа“.

Трябва ли Гърция да напусне еврозоната? Какво бъдеще очаква валутния съюз? Включете се в дискусията сред читателите на Investor.bg с позиция между 300 и 500 думи. Изпратете ни вашето мнение на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Директно да дадем суверинитета си на Германия, да назначават губернатор и ще се оправят нещата... така ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Пенчев
преди 11 години
А къде пише,че Европа трябва да прави това,което иска Германия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Иначе идеите му за падкрепа на европейската икономика , са много добри..това с имотите ми харесва ..Макар че няма нужда от такава подкрепа , в момента умните хора с пари купуват имоти евтино..другите чакат да им се обезценят парите в банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
На Рубини глупостите , хората не знаят как те всъщност се чудят Азия - Китай да не падне. Глупавите банки , на които Драги дава нисколихвени заеми набиват парите на висока доходност в Китай..на банките трябва да не се дава и едно евро , защото те в момента не кредитират. Това нещо се знае ет всички мениджъри , обаче си траят и правят пари на гърба на европейците и американците , защото и за САЩ е същото. Внушават , че Гърция бива гонена от ЕЗ , това не е вярно Гърция иска да избяга защото с дълговете се борави по най грозния начин и се използват за печатане на пари , но не пари за Европа а за Азия..където дават 8 % доходност , което също е пирамида както и доходността на дълговете.Европа няма друг изход освен - инфлация и то много голяма за да се излезе от тази дупка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
Raboti
преди 11 години
Предположи, че моята глава е глупава, но аз искам да ме управлява моята глупава глава, а не нечия умна. Умната няма да ме мисли никак. А моята, глупавата, е обречена да мисли за мене самия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Поредния чичко, фен на "контролираното" производство на пари. На мен пък ми се струва, че като са таквиз светила, да земат да си напънат мозъците и да измислят нещо по-добро. Лафа "като не знам какво да правя, правя туй дето зная" се поизтърка.Айди решавайте какво ще става с еврозоната, че аз вече инвестирах в буркани на село, а останалото изпих и изядох, ама не може все така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
nikolait
преди 11 години
е този Рубини какъв го раздава - той е един ***! И откъде го измисли, че Меркел иска да става Президент на ЕСЩ. Това ми звучи като търговия срещу нейното ДА за печатницата за пари и спасяването на Гърция като втора ГДР. А защо тогава МВФ настояваше за Валутен борд в БГ?! Ами да махнем и ние Борда и да пускаме печатницата! Тия "анализатори" просто се гаврят с държави като БГ, в които настояват за стягане на колана, а за Гърция искат пари и още пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Със сигурност за България би било по-добре да стане част от Европейски щати, отколкото който и да е българин да управлява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още