IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Гърция се е свила с 6,2% през второто тримесечие

Страната е в хватката на дълбока рецесия вече девет поредни тримесечия

15:55 | 13.08.12 г. 3
Икономиката на Гърция се е свила с 6,2% през второто тримесечие

Икономиката на Гърция се е свила с 6,2 на сто през второто тримесечие на годината в резултат на затягането на коланите и преследването на по-нисък бюджетен дефицит.

Страната остава в хватката на икономическия спад вече пета година, а безработицата е на най-високо ниво в историята на страната, пише Ройтерс.

Данните показват, че мерките за икономии и орязване на разходите тласкат Гърция все по-дълбоко в рецесията и отдалечават правителството от постигане на целите, договорени с кредиторите.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се свива за девето поредно тримесечие, макар и темпът на понижение да отслабва.

Предварителната оценка за второто тримесечие не е сезонно изгладена, уточняват от гръцката национална статистика. Спадът идва след свиване на икономиката с 6,5 на сто през предходното тримесечие.

„Това не е голяма изненада, знаехме, че гръцката икономика ще продължи да страда, но за щастие има известни знаци, че темпът на спад започва да отслабва“, коментира Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

“Да се надяваме, че първата половина на годината е била толкова лоша, колкото е трябвало, и че ще видим подобрение сега“, допълва той.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за спад на икономиката със 7 на сто.

Очаква се тройката – представителите на Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, да се върнат в страната в началото на септември и тогава разговорите с правителството да бъдат подновени. От тях ще зависи дали страната ще продължи да получава спасителната помощ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
mitkopom
преди 11 години
С тая дупка в бюджета от 13 млрд евро нищо чудно да си прав и бвп да се срине с още 30 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
В началото се появи информация че около 50 % от БВП на Гърция е надписан . Естествено тази информация бързо изчезна . До момента от 2008 спада е 20 % , а скоростта средно 5 % годишно . Или ако това е вярно ни очакват още 4-6 години икономически спад на един от най-силните ни икономически партньори .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
mitkopom
преди 11 години
БВП на Гърция бързо и сигурно намаля до реалната си стойност. До сега беше силно напомпан от кредитите и статистистически манипулации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още