IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Emporiki продължава да носи огромни загуби на Credit Agricole

Въпрос на седмици е френската банка да продаде гръцкото си поделение на някоя от големите финансови институции в страната

13:36 | 28.08.12 г.
Emporiki продължава да носи огромни загуби на Credit Agricole

"Въпрос на седмици" е финализиране на споразумението за продажбата на Емпорики банк, обяви изпълнителният директор на френската Credit Agricole Жан Пол Шифле, цитиран от гръцкия вестник "Етнос".

Той подчерта, че споразумението, което ще остави Credit Agricole с до 10 на сто участие в дъщерната й Emporiki Bank, може да бъде постигнато с една от трите гръцки банки, представили оферти за покупката на нейната дъщерна банка.

Офертите са на National Bank of Greece, Eurobank и Alpha Bank.

Анализатори смятат, че който и да придобие Emporiki Bank, решително ще засили позициите си на банковия пазар в Гърция. В края на 2011 г. активите на финансовата институция бяха в размер на 21 млрд. евро, пише DPA.

Днес стана ясно още, че чистата печалба на Credit Agricole е намаляла с 67% на годишна база през второто тримесечие до 111 млн. евро. За същия период на предходната година положителният резултат бе 339 млн. евро.

Финансовата институция е записала обезценка на 427 милиона евро за дела си в италианската банка Intersa Saopaolo. В Гърция пък са натрупани загуби за 370 млн. евро.

За последните 12 месеца акциите на Credit Agricole са поевтинели с 36 на сто, което ги отдалечава много от представянето на банковия сектор в Европа. За същия период стойността на индекса Bloomberg Europe Banks and inancial Services се е повишил с 3,1 на сто.

Решението за инвестиция в Гърция бе взето от ръководството на Emporiki Bank през 2006 година, когато срещу 2,2 млрд. евро бе придобит мажоритарен пакет от капитала на гръцката банка. За периода досега Emporiki е била на печалба единствено през 2007 година, а натрупаната загуба до края на юни тази година вече е над 5,7 млрд. евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още