IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел и Еро се надяват на скорошно споразумение за Гърция

Докладът на Тройката се бави заради разногласие между МВФ и европейците за постигането на устойчивост на гръцкия дълг

21:30 | 15.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германия и Франция настояват за бързо решение за Гърция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германия и Франция настояват за бързо решение за Гърция. Снимка: Ройтерс

Федералният канцлер Ангела Меркел и френският премиер Жан-Марк Еро поискаха днес от Тройката кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) да приключат възможно най-скоро доклада за Гърция, за да се открие пътят за отпускане на следващия транш в размер на 31,5 млрд. евро от международната помощ за страната, предаде Dow Jones Newswires. 

„Ние говорихме за Гърция и изразихме надеждите, че  скоро трябва да бъде приключен докладът на Тройката за Гърция“, заяви Меркел след срещата си с Еро в Берлин. Това е нужно, за да може идния вторник финансовите министри на еврозоната да вземат решение за Гърция. Меркел се надявала на „близко във времето“ решение. И Еро подчертава, че бързото решение е от решаваща важност.

Докладът, който се изготвя от експерти на трите институции, се забави заради разногласие между фонда и европейците относно начина, по който гръцкият дълг трябва да стане устойчив. МВФ иска от европейските кредитори съгласие за намаляване на дълга и за изготвяне на надежден план за устойчивостта на гръцкия дълг до 2020 г., но среща съпротива от Европа, най-вече от Германия.

Основната част на доклада, в който се анализира способността на Гърция да обслужва своя дълг със собствени средства, стои на преден план в този спор.  МВФ е направил всичко необходимо в рамките на своя устав, каза говорителят на фонда Уилям Мъри, допълвайки, че "ще са нужни допълнителни действия, за да се постигне устойчивост  на гръцкия дълг".

Германският финансов министър Волфганг Шойбле смята, че на срещата на Еврогрупата на 20 ноември ще се стигне до споразумение за финансирането на Гърция.

Комисарят по икономическите и валутни въпроси на ЕС Оли Рен каза, че "МВФ се е ангажирал да подкрепи Гърция съгласно програмата, договорена съвместно с еврозоната. Няма никакво основание за тревога, че фондът няма да сътрудничи в следващия  етап от програмата за финансиране на Гърция", каза Оли Рен.

Същевременно канцлерът Меркел осъди и ожесточените сблъсъци по време на демонстрация в Солун и атаката над германски дипломат. "Насилието не е средство за решаване на на проблеми“, каза още тя по повод на вчерашния случай в Солун, където разгневени демонстранти нахлуха  в помещенията на заседание на немски и гръцки политици, а участниците бяха нападнати, като германският консул е бил залят с горещо кафе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още