IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Русия Третият енергиен пакет представлява конфискуване на инвестициите ѝ

ОТ ЕК виждат основния проблем в господстващото положение на една компания на европейския пазар и прилагането на правилата на конкуренцията на него

19:09 | 21.12.12 г. 4
<p>
	Владимир Путин и Жозе Мануел Барозу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Владимир Путин и Жозе Мануел Барозу. Снимка: Ройтерс

Русия гледа на прилагането на Третия енергиен пакет на Европейския съюз като на конфискуване на руските инвестиции, заяви днес президентът на страната Владимир Путин на пресконференция след края на срещата на високо равнище Русия-ЕС, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Смятаме приемането на „Третия енергиен пакет“, който с ранна дата се разпростира върху вече сключени сделки, за пряко нарушение на чл. 34 и по същество разглеждаме вече предприетите действия от някои наши партньори в отделни страни-членки на ЕС като конфискуване на руските инвестиции“, каза Путин.

Той отбеляза, че двете страни поддъдржат постоянен диалог по въпроса. „Надявам се, че ще бъдат взети решения“, подчерта руският президент.

Участниците в срещата на високо равнище проведоха част от обсъжданията директно пред журналистите, вместо да го направят зад закрити врати, предаде РИА Новости.

В отговор на последния въпрос на пресконференцията председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу започна подробно да обяснява какво влияние върху енергийния пазар на Европа оказва привързването на цената на природния газ към тази на петрола. 

На свой ред Путин заяви, че Барозу „толкова дълго и обстойно обясняваше своята позиция, защото не е прав и е виновен“. Той предложи на журналистите да се обърнат към историята, според която „привързването на цените на природния газ към петрола не е измислена от Русия, а от Холандия в началото на миналия век, като е била прилагана през целия период оттогава досега, като цената на петрола се формира по напълно пазарен начин, а не административно“.

„Така обсъждаме с г-н Барозу вече много години. Но много проблеми, въпреки че въпросите изглеждат толкова трудни, ние успяхме да решим вече стигнахме до сумата от 400 млрд. долара стокооборот“, подчерта руският президент.

Той не се впечатли от претенциите на европейските си колеги, че цената на природния газ в Русия е значително под европейската. „В рамките на присъединяването ни към Световната търговска организация не сме поемали никакви задължения за ценообразуване в собствената си страна, а второ – подобни подходи не се използват к други държави, например към Норвегия“, подчерта Путин.

На свой ред Барозу посочи, че се надява през 2013 г. да бъде открито решение на енергийните проблеми между Русия и ЕС, тъй като днес „краят на света не настъпи“. Той добави, че и двете страни в процеса са изключително заинтересовани от търсенето на решения по въпросите на енергетиката, издържани в прагматичен дух.

По думите му привързването на цената на природния газ към тази на петрола е проблем само заради прякото си въздействие върху пазара и създаването на господстващо положение на една или друга компания там.

Председателят на ЕК обясни, че в конкретния случай е необходимо обективно прилагане на правилата за конкуренцията на европейския пазар, което в момента заема съществена част от обсъжданията между Москва и Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 11 години
Снимката към статията говори достатъчно.Търговски спор, в който и двете страни са много силни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 11 години
Значи, казусът е следния: руснаците строят газопровод, но после всеки, който пожелае, може да го ползва да пренася свой газ по него. Това измислиха мозъците от Брюксел, за да прецакат Путин.Е, питам: аз си построявам къща, но общината рещава, че всеки, който няма дом, може да идва и да преспива в нея - как ви се вижда тази идея?Бахмааму и евроинтелект! Чудя се как ще реагира Шеврон или даже Държавния департамент на такава "оферта"... :lol"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
Естествено, че Путин ще отстоява своето докрай. Все пак приходите от газ са ключови за икономиката на Русия. Високата цена на газа през последните години, въпреки световната икономическа криза, поддържа този растеж, който отбелязват в Руската федерация. Лошата новина за ЕС е, че кризата прави Европа по-слаба на международната сцена и е напълно естествено руснаците да се възползват от тези колебанията на Съюза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още