IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За чехите бирата е по-евтина от водата

Здравният министър Лео Хегер планира да промени това с нова наредба

13:20 | 26.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Plzensky Prazdroj е един от двата най-големи пивовари в страната.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

 Plzensky Prazdroj е един от двата най-големи пивовари в страната. Снимка: Ройтерс

"Пиенето на бира е много разпространено и датира отдавна. То е важна част от ежедневието ни", казва Иржи Винопал, ръководител на чешкия Изследователски институт. "Това винаги е било така. От Средновековието бирата бе най-важното питие“. Който иска да промени правилата за пиене на бира, може да пострада, смята той.

В продължение на най-малко 1000 години бирата, която е известна с ароматния си и горчив вкус, играе важна роля в региона. Свети Венцел, чешки благородник от 10-и век, е покровител не само на пивоварите, но и на цялата страна.

Когато намиращият се на около 100 километра югозападно от Прага Пилзен през 1295 г. е провъзгласен за град, жителите му получават правото да варят бира. Това би трябвало да създаде просперитет за селището. През 19-ти век градът е прекръстен на светлата бира, която се вари там, и която придобива известност като Пилз.

Най-старата пивоварна в страната все още е в експлоатация. Базираната в Прага U Fleku е основана през 1499 г. По онова време бирата е толкова важна за чешката икономика, че рицари и благородници се борят, за да получат правото за варене на бира. С успех: през 1517 г. е издаден съответният кралски указ.

Почти 500 години по-късно бирата играе все още голяма роля в социалния живот на чехите. След работа те често ходят в кръчмите да релаксират или да се срещнат с приятели. Често домакините не питат въобще гостите си какво искат да пият, а директно сервират по бира на масата, без да е изрично поръчана.

В типичен пъб в Чехия бира от 0,5 литра струва 75 евроцента. Който поръча равно количество вода, сок или кока-кола, обикновено трябва да плати двойно по-висока сума. И рядко чешмяната вода е безплатна.

В кръчмата U Zelenku, която е на повече от един век и вече е институция в квартала, най-евтината бира струва 75 цента. Вода има за едно евро. В по-скъпия ресторант Kolkovna в туристическия град за голяма бира ще се платят 1,90 евро, за водата се плащат по 1,70 евро - но в два пъти по-малко количество.

Чешката асоциация на хотелиерите и ресторантьорите не харесва предложенията на министър Хегер. Организацията ще предприеме съдебни действия срещу него, ако се налага, обяви президентът на асоциацията Вацлав Старек. Това е възможно най-лошият момент за приемане на нови правила за вече изпадналата в криза промишленост. В края на краищата страната продължава да е в рецесия, смята Старек.

Сравнително ниските цени също са причина за това чехите толкова често да посягат към бирата, казват икономисти и представители на здравни организации. Това важи и за юношите. Според Световната здравна организация никъде другаде в Европа 13- до 15-годишните не пият толкова много алкохол, колкото в Чешката република.

Новите правила ще помогнат тази ситуация да се промени. "Ние искаме да обезкуражим младите хора от пушенето и пиенето. Това е основният проблем", казва министърът на здравеопазването. За да се постигне това, трябвало да се промени и нагласата на възрастните. Много от тях не следват закона, който забранява продажбата на алкохол на малолетни или не се намесват, когато видят младежи да се наливат с алкохол.

Хегел има и друга идея. Може да се увеличат и налозите за бира и ракия. Подобно предложение обаче не било в правомощията му, смята той. Самият Хегел има реалистични очаквания, що се отнася до мерките, пратени до парламента. „Мога да си представя нашият проектозакон да бъде не приет до края на годината. Но може би следващият път...“, казва той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още