IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО: Пловдив е четвъртият най-замърсен град в Европа

По-опасен е въздухът единствено в Сараево, Скопие и Тетово

13:26 | 12.02.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пловдив.<em> Снимка: QuartierLatin1968, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Пловдив. Снимка: QuartierLatin1968, лиценз: CreativeCommons

Живописната природа в Югоизточна Европа е пословична. Това, което малцина биха предположили обаче, е че няколко балкански градове са най-замърсените в Европа, съобщава Deutsche Welle, цитирайки доклад за чистотата на въздуха на Световната здравна организация (СЗО).

Според изследването градът с най-лошо качество на въздуха в Европа е Сараево, столицата на Босна и Херцеговина.

Там средната годишна концентрация на замърсители достига 117 микрограма на кубичен метър – значително над пределните 40 микрограма на кубичен метър, заложени в стандартите на Европейския съюз (ЕС).

Малко след Сараево се нареждат македонските градове Тетово и Скопие. На четвърто място е Пловдив, а на пето румънският Тимишоара.

„Концентрацията на частици прах, които могат да бъдат вдишани особено през зимните месеци, крие много голям риск за здравето на хората“, казва Мартин Теис, експерт по качеството на въздуха в Сараево.

Особено опасни са частиците прах с диаметър от под 10 микрометра, известни като PM10. Малкият им размер им позволява да преминат през естествените филтри на човешкия организъм и да проникнат дълбоко в белите дробове.

Изследването на СЗО разкрива, че високата концентрация на прахови частици увеличава риска от респираторни заболявания, сърдечносъдови заболявания и рак на белите дробове.

Според Теис основните причини за замърсяването в Сараево са остарелите системи за отопление, използвани от много домакинства, както и ширещата се нищета. „Хората изгарят всякакви неща, за да се отопляват – главно въглища и дърва, но също така и стари автомобилни гуми“.

Тейс посочва като основни замърсители и автомобилите, изтъквайки че средната възраст на автопарка в Сараево е 15 – 18 години. Подобни автомобили обикновено нямат катализатори и замърсяват повече от произведените през последните години коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
Боли го х...я кмета на Пловдив, а правителството още по-малко. Сами си правим мръсотията и си я дишаме, точно както подобава на примерно прасенце в кочинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
xclusiv
преди 11 години
КМЕТА НА ПЛОВДИВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ВЗЕМАТ МЕРКИ ПО ВЪПРОСА, ЧЕ ИНАЧЕ ЩЕ СЕ ИЗТРОВИМ С ТОЗИ ГАДЕН ВЪЗДУХ В ПЛОВДИВ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още