IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на CME се сринаха след рекордни тримесечни загуби

Собственикът на bTV отчете 494,2 млн. долара загуба за четвъртото тримесечие на 2012 г.

16:46 | 27.02.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джеф Беукс, изпълнителен директор на Time Warner. Снимка: Ройтерс</p>

Джеф Беукс, изпълнителен директор на Time Warner. Снимка: Ройтерс

Central European Media Enterprises (CME) отчете рекордни нетни загуби за четвъртото тримесечие на миналата година, след като не успя да постигне заложената годишна печалба, съобщава Ройтерс. В България CME е собственик на bTV Media Group.

След публикуването на резултатите акциите на компанията се разделиха с 10% на борсата в Прага.

CME отчита нетни загуби от 494,2 млн. долара за четвъртото тримесечие на 2012 г. спрямо 72,4 млн. загуби за същия период на предходната година. Компанията отписа положителна репутация за 522,5 млн. долара без да уточнява причините за това.

Анализаторите очакваха загуби от 95,9 млн. долара, тъй като доходността на компанията се оказа по-ниска от прогнозираната.

Изненадващо голямата загуба се отрази акциите на CME, които поевтиняха до 12-седмично дъно.

„Резултатите събудиха страхове, че компанията ще се опита да издава нови акции“, казва Джоузеф Неми, анализатор на Komercni Banka.

Продажбите на CME са се понижили с 8,5 на сто през четвъртото тримесечие на годишна база, тъй като забавянето на глобалната икономика попари желанието на рекламодателите да харчат за нови кампании в Източна и Централна Европа. За цялата 2012 година свиването на продажбите е с над 10% до общо 772 млн. долара.

В България продажбите на CME са се свили с над 10% до 27,29 млн. долара през четвъртото тримесечие на годишна база. За цялата 2012 година пък е отчетен спад от близо 12% на годишна база до 83 млн. долара.

CME обяви и спад на оперативната си печалба преди амортизация (OIBDA) за периода с 20,7% до 60,7 млн. долара.

OIBDA за изминалата годината се понижи с 16,2% до 125,4 млн. долара – резултат, който също се размина с очакванията на компанията от 130 млн. - 140 млн. долара.

Медийната група обяви, че се надява да набере средства чрез продажба на активи и евентуална сделка за продажба на допълнителен дял на основния си акционер Time Warner Inc.

Щатската медийна компания Time Warner, която притежава кабелната телевизия HBO и филмовите студия Warner Bros, държи 49.9% от акциите на CME, която от своя страна е собственик на телевизионни канали в Чехия, Словакия, Румъния, България, Хърватия и Словения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Radoslav87
преди 11 години
trendline, обаче не можеш да отречеш, че ако не бяха бТВ нямаше така да потръгне българското кино и да бъдат създадени толкова добри български сериали, в които са инвестирали милиони. Мисля, че са си заслужили с работа по-добри печалби и няма по-добра телевизия в момента, дори нишовите им канали започват да потръгват малко по малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
cycle
преди 11 години
Печалбата в България обаче се покачва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 4
trendline
преди 11 години
Аз ги прокълнах заради излъчването на турските сериали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още