IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия прекрати безуспешните си преговори с Кипър

„Еврозоната ще реши проблемите си самостоятелно и без участието на руски капитал“, твърди Мартин Шулц

11:16 | 22.03.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	И в Кипър, подобно на Гърция, има антигермански настроения. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

И в Кипър, подобно на Гърция, има антигермански настроения. Снимка: Ройтерс

Кипърският финансов министър Михалис Сарис ще се върне у дома от Москва с празни ръце, след като след два дни кризисни преговори не успя да издейства подкрепа за продължаването на срока на погасяване на заема, който Руската федерация вече отпусна на страната, или за евентуален нов кредит, предаде Ройтерс.

Русия обяви, че започнатите от нея преговори за нови финансови помощи за Кипър са се провалили. „Нямаме интерес към предложенията на Михалис Сарис“, заяви руският му колега Антон Силуанов след неколкодневни разговори в Москва, предаде Interfax.

Силуанов каза, че вчера са се състояли последните преговори. „Техните предложения бяха следните: да се създаде държавна компания с предаване на активите на газовите находища и да се предложи на руски инвеститори да влязат, да купят облигации с последващо влизане в акциите. Нашите инвеститори разгледаха въпроса и не проявиха интерес", посочи Силуанов.

Що се отнася до инвестиционния фонд, който планирали да създадат кипърците, той поясни, че "в този инвестиционен фонд те искали да предадат акциите на тази компания, на банките и други активи".

"Те ни предлагаха да влезем в тези банки. Но нито една наша търговска организация не изрази такова желание", допълни Силуанов.

Двете страни не са разглеждали темата за предоставяне на държавен кредит, защото Кипър е установил пределен праг на дълга, който не трябва да се надвишава, а предоставянето на кредит би означавало да се прехвърли този праг.

„Очакваме решение на тройката, въз основа на което ще реагираме и ще вземем решение за нашето участие в част от преструктурирането на дълговете", каза още руският финансов министър.

Преди завръщането си в Никозия Сарис заяви, че Кипър не е искал от Русия нов кредит, а е представил предложения за инвестиции на руски фирми в кипърски компании или ценни книжа в замяна на бъдещи приходи от експлоатация на газови находища. На срещите с руския финансов министър Антон Силуанов му е бил даден отговор от руска страна, който не предвижда нищо, освен продължаване на сроковете и подобряване  на условията за изплащане на първия руски кредит от 2,5 милиарда евро, отпуснат на Кипър през декември 2011 година. 

Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
нищо не може да мине без разрешение, а понеже никой няма право даже да се сети, то и сещането е родено "централно" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
А представяш ли си какво би било ако беше вярно. За една държава с население колкото Люлин и Младост взети заедно номерът може и да е минал. Но ако се приложи същата стратегия за по-голяма икономика какво ли може да стане. Много ясно, че ще твърдят, че "модела" е мит, независимо от това каква е истината. Да, аз мога да си запаля огън в печката и в това няма да има нищо опасно. Но някои вече предлагат да запалим цялата къща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Ето малко инфо за прословутия Исландски модел:http://***.dnes.bg/world/2013/03/04/islandskiiat-model-za-borba-s-krizata-e-pod-vypros.181698 - Все повече исландски политици твърдят, че този модел е мит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 3
drakobg
преди 11 години
кво пък толкова му е на Исландския модел за решаване на подобен проблем.Фалита на държавата и банките си е на дневен ред.Нито ще е за пръв-нито за последен път.И слънцето пак ще изгрее на следвация ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 11 години
Е що трябва да подпомагат данъчния рай на руските олигарси ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Mr_crash
преди 11 години
Сега ще има секиш! Наздраве за братята турци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
dakl
преди 11 години
Що за манипулативно заглавие.Излиза , че Русия сама се е натискала да води преговори по финансовите проблеми на Кипър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още